2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megalakult az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottsága

A Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság az Akadémia 2019-ben megújult küldetésének értelmében fő célkitűzéseként azt jelölte meg, hogy környezetvédelmi ügyekben hosszú távon a nemzet tanácsadója szeretne lenni. 

Megtartotta alakuló ülését a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által életre hívott Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság (FFEB). Freund Tamás, az MTA elnöke előzetesen Szathmáry Eörsöt kérte fel a bizottság elnöki tisztségére, majd az új FFEB elnökének javaslatára kérte fel a bizottság tagjait – derül ki az MTA oldalán megjelent közleményből. 

A fenntarthatóságot, mint az az új bizottság összetételében is megmutatkozik, multidiszciplinárisan értelmezi:

a természet- és élettudományi területek képviselői mellett együtt kíván dolgozni a társadalomtudományoknak – mint például a környezetvédelmi jog, a szociológia, a közgazdaságtan vagy a pszichológia – a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett neves szakértőivel is.

A bizottság szeretné az alakuló ülésén felvetett égető ügyeket – mint például az élelmezés- és élelmiszer-biztonság, a levegőminőség vagy az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események, a biodiverzitás, a túlnépesedés vagy a vízgazdálkodás problémainak kérdései, nem utolsósorban az aktuális pandémia komplex következményei – az elkövetkező időszakban napirendjére tűzni.

Mindemellett olyan kérdésekre is keresik a választ, mint hogy milyen a nem fenntartható viselkedésmód, meddig lehet fenntartható a gazdasági növekedés, mérhető-e a kommunikáció hatékonysága a fenntarthatóságban, vagy van-e a biodiverzitásnak gazdasági hatása. Az FFEB szakmai workshopok és tudományos konferenciák szervezésével is szeretne a társadalom minél szélesebb köréhez eljutni.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöld ügyekben indít online párbeszédet a kormány A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: mta.hu
Vissza
Hírfolyam