2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén a finn Lahti lett az Európai Unió zöld fővárosa

A 120 000 lakosú település lenyűgöző környezetvédelmi gyakorlatainak köszönhető elismerés 350 000 euró jutalommal is járt. 

A Greendex írása az Euronews tudósítása alapján hat olyan jó gyakorlatot azonosított, amelyek hozzájárultak a Helsinkitől 100 km-re fekvő Lahti sikeréhez, és inspirációt nyújthatnak más európai városok számára is.

  •  A környezettudatos nevelés már a bölcsődében kezdődik, a nevelési programba pedig önkéntes idősek is bekapcsolódnak. 
  • A meghatározó létesítmények is a környezetvédelemben is elöl járnak: a Lahti Pelicans a világ első karbonsemleges jéghoki csapatává szeretne válni, a Lahti Szimfonikus Zenekar pedig 3 éve azért kapott díjat, mert csökkentették a kották nyomtatását és fákat ültettek. 
  • A lakosság klímabarát magatartását rendszeres kampányok keretében jutalmazzák: a CitiCAP applikáción keresztül egyénre szabott karboncélokat lehet kitűzni, melyeknek elérésért cserébe virtuális pénzzel jutalmazzák az embereket.
  • A helyi vállalkozások a kutatókkal együttműködve keresik a körforgásos gazdasági megoldásokat. Jó példa erre a Päijät-Häme Gabona Együttműködés, amelynek köszönhetően például bioetanolt gyártanak.
  • A hetvenes években még lepukkant gyártelepként működő Vesijärvi-tó területét a Vesijärvi-tó Alapítvány rehabilitációs tevékenységének köszönhetően újra rekreációs területként használhatják a városlakók.
  • 2019-ben egy vadonatúj biomassza-erőmű kezdte meg működését Lahtiban, így a korábbi széntüzelésű létesítmény bezárhatta kapuit.
Forrás: Lahden kaupunki/youtube.com
Neked ajánljuk
Ha nem teszünk a környezetkárosítás ellen, az emberi jogok is sérülni fognak Három magyar megye fejlesztése valósul meg az Igazságos Átmenet Alapból Még mindig nincs végső döntés az atomenergia sorsáról az EU-ban Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam