2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület

A testület, amely az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait szeretné összegezni tudományos értékelő jelentésekben, áprilisra tervezi első tudományos konferenciáját.

Az egyesület keddi online sajtótájékoztatóján a szervezet vezetői közölték: a HuPCC az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fórumaként jött létre. Ürge-Vorsatz Diána alelnök hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás rendkívül összetett terület, ezért szükség volt egy olyan szervezetre, amely összeszedi a témában elérhető rengeteg információt, ezzel a céllal alakult meg az IPCC mintegy 30 évvel ezelőtt.

Az azóta eltelt időben Magyarországon is felmerült az igény egy hasonló testületre, amely összefogja az országban a klímaváltozás terén számos helyen végzett munkát.

Szekér László, az egyesület elnöke közölte: a HuPCC magánszemélyek által létrehozott egyesületként jött létre, munkájában jelenleg 27 alapító tag vesz részt. Fő célja a pontos helyzet- és jövőkép bemutatása a tudományos ismeretek alapján. A HuPCC tudományos értékelése a kormányzati szféra (állami, megyei és települési), valamint egyéb szereplők (pl. üzleti szféra, intézmények, civil szféra) döntéshozóinak tájékoztatását célozza az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos eredményekről.

Gál Tamás alelnök elmondása szerint az HuPCC bemutatkozó rendezvénye az április 12-től 15-ig meghirdetett Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia, amely az első interdiszciplináris szakmai eszmecsere lesz a témában Magyarországon.

A konferencia célja többek között, hogy feltérképezze a hazai éghajlatváltozás témakörével foglalkozó kutatókat és kutatásokat, fórumot biztosítson az országban éghajlatváltozással foglalkozó szakmai közösség megismerésére, és erősítse az éghajlatváltozással foglalkozó magyar kutatók közösségét, segítse az együttműködést az egymástól távolabb eső tudományterületek között is. Az online konferencia előadásai a nagyközönség számára is szabadon elérhetők lesznek.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöld ügyekben indít online párbeszédet a kormány A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam