2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 150 ország állapodott meg a Földet sújtó három környezeti válság elleni fellépés stratégiájáról

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) középtávú stratégiájának célja, hogy a világ országai 2025-ig összehangoltan lépjenek fel a globális felmelegedéssel, a légszennyezéssel és a biológiai sokféleség csökkenésének válságával szemben.

Több mint 150 ország globális stratégiát fogadott el a Földet sújtó három környezeti válság elleni fellépésre – közölte kedden az ENSZ 5. Környezetvédelmi Közgyűlésének (UNEA-5) elnöksége. Az UNEA kétnapos csúcstalálkozóját a világhálón keresztül tartották meg a koronavírus-világjárvány miatt, mindazonáltal jövőre a tervek szerint már személyes jelenléttel rendezik meg a kenyai Nairobiban, az UNEP székhelyén.

Sveinung Rotevatn norvég éghajlat- és környezetvédelmi miniszter, a közgyűlés elnöke a tanácskozást lezáró virtuális sajtótájékoztatón kijelentette:

„Együttműködünk annak érdekében, hogy azonosítsuk azokat a lépéseket, amelyek hozzásegítenek minket az éghajlatváltozás elleni fellépéshez, a biológiai sokszínűség megvédéséhez és a szennyezés csökkentéséhez.”

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Inger Andersen, az UNEP ügyvezető igazgatója hangoztatta: „el kell kezdenünk a szavakat cselekedetekre váltani az UNEA-5 után. S ez azt is jelenti, hogy támogatunk egy zöld helyreállítást a világjárvány után.” Andersen szerint ez egyúttal nagyobb nemzeti szintű hozzájárulást jelent a 2015-ös párizsi klímamegállapodáshoz. 

Rotevatn ugyanakkor óvatosabbnak mutatkozott a műanyagszennyezéssel foglalkozó globális egyezményről való tárgyalás lehetőségét illetően. „ Majd meglátjuk. Én biztosan támogatnám ezt, de az UNEA-ban közösen hozzuk meg a döntéseket” – fogalmazott.

Fotó: unep.org
Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam