2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást

Szokatlanul nagy mennyiségű hó Görögországban, meglepően enyhe tél Nyugat-Európában és fogcsikorgató hideg északon. Futóáramlat és poláris örvény: ha nem hallottunk még róluk, érdemes lesz megjegyezni a két jelenség nevét, mivel ezek felelnek a lassan mögöttünk hagyott szokatlan télért. 

Átlagos teleken a napenergia hiánya következtében a sarkvidékek lehűlnek, a szelek ezeket a hideg területeket veszik körbe. Stabil poláris örvényt alakítanak ki, amely nem engedi a hideget elszökni a hozzá tartozó stabil futóáramlattal együttműködve –mutatott rá az Euronews cikke nyomán az Infostart.

A futóáramlat egy gyorsan áramló, kanyargó levegőáram, mely magasan a Föld felett kavarog, míg a poláris örvény tulajdonképpen egy ciklon: alacsony nyomású és hideg levegőjű terület a Föld északi és déli pólusánál. A futóáramlás viselkedése az elmúlt hetek felmelegedését követően meglehetősen érdekessé vált, ami meggyengítette a poláris örvényt.

Ez a láncreakció visszahatott a futóáramlatra is, annak szokásos működése felborult: ennek volt köszönhető az, hogy az évszaknak megfelelő, tipikus időjárás helyett itt is, ott is extremitásokat tapasztalhattunk.

A futóáramlatban kialakult vad kanyarulatok erős hőmérsékleti kontrasztokat hoztak. Extrém hideg levegő áramlott az Északi-sarkvidékről a közepes szélességi fokú kontinentális régiókba, ezzel párhuzamosan ugyanakkor rekordokat döntögető meleget tapasztaltak az északi félteke egyes részein: ez a kettősség a futóáramlat meggyengülésére jellemző.

Hóval borított hegy a görögországi Szalonikiben
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Nikosz Arvanitidisz

Vajon a klímaváltozás felel ezekért a szokatlan jelenségekért? A válasz nem könnyű.
Egyelőre a futóáramlat szerepének megértése sem teljes még. Az biztos, hogy az időjárás szeszélyei az extrém jelenségek kialakulásában eddig is szerepet játszottak, és ez ezután is így alakul majd. Bár a futóáramlatra hat az emberi tevékenység okozta klímaváltozás, az extrém hidegért nem lehet csak a klímaváltozást felelőssé tenni. Az azonban biztos, hogy az ilyen fagyos napok egyre ritkábban fordulnak elő a Földön.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam