2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagyvárosok süllyedése tovább fokozhatja az emelkedő tengerszintből eredő veszélyt

Egyes nagyvárosok nagyon nagy bajba kerülhetnek, ha a klímaváltozás miatt drámaian kezd el emelkedni a vizek szintje, ugyanis a metropoliszok a bennük található számtalan nagy épület súlya miatt eleve süllyedésnek indultak.

Tom Parsons, a United States Geological Survey munkatársa San Francisco környékén kezdett vizsgálódni a jelenséget kutatva, és meglehetősen aggasztó adatok birtokába jutott – írja a Euronews alapján az Infostart.

Észak-Kalifornia kulturális, gazdasági és pénzügyi központja San Francisco, melyet 7,7 milliónyi ember népesít be. Ahogyan egyre népesebbé vált a város, úgy a tengerszint fölötti magassága 8 centimétert süllyedt. 

Szakértők eddig azzal számoltak, hogy 2050-re 30 centiméterrel emelkedik a vízszint a régióban, de ha ehhez még a város süllyedését is hozzáadjuk, annak már drasztikus következményei is lehetnek.

Parsons szerint egyre többen költöznek vízpartokra, ami tovább rontja a San Franciscóhoz hasonló városok helyzetét. Ő úgy tippeli, a város súlya 250 millió elefánténak felel meg, azaz nagyjából 1,6 trillió kilogramm. Ez feltehetően már meggörbíti a litoszférát, a Föld legkülső kőzetburkát, ami süllyedéshez vezet.

Neked ajánljuk
Rekordmagas értéket ért el a légkör szén-dioxid-koncentrációja A korlátozások mellett kipipálhatta 2020-as klímacéljait Németország Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával) Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam