2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdők sokszínűségének megőrzése a klímavédelem szempontjából is fontos

A kínai Hainan-sziget mangroveerdeit vizsgáló kutatás szerint nem csak az élővilág szempontjából kedvező, ha nagyobb az erdők fajtadiverzitása: a sokszínű erdő több szén-dioxidot képes megkötni.

A főképp a trópusokon előforduló mangrove erdők a legtöbb szenet elraktározni képes ökoszisztémák közé tartoznak. Világszerte, de különösen olyan fejlődő országokban, mint Kína, a mangrovék eltűntek vagy állapotuk súlyosan leromlott az elmúlt évtizedekben – írja a Greendex.

Sürgősen helyre kell állítanunk a mangroveerdőket, nemcsak a biodiverzitás megőrzése, hanem a szén-dioxid-tárolási potenciál növelése érdekében is.

– mondta a tanulmány egyik szerzője. A kutatók a Hainan-szigeten kiterjedt terepmunkával gyűjtötték az adatokat. A keleti, jó állapotú mangroveerdő hektáronként átlagosan 537 tonna szenet tárolt, míg a sziget átlaga 328 tonna volt.  Összehasonlításképp, a magyar erdőkben a faállományban tárolt szénkészlet nagysága 71 tonna per hektár.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam