2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdők sokszínűségének megőrzése a klímavédelem szempontjából is fontos

A kínai Hainan-sziget mangroveerdeit vizsgáló kutatás szerint nem csak az élővilág szempontjából kedvező, ha nagyobb az erdők fajtadiverzitása: a sokszínű erdő több szén-dioxidot képes megkötni.

A főképp a trópusokon előforduló mangrove erdők a legtöbb szenet elraktározni képes ökoszisztémák közé tartoznak. Világszerte, de különösen olyan fejlődő országokban, mint Kína, a mangrovék eltűntek vagy állapotuk súlyosan leromlott az elmúlt évtizedekben – írja a Greendex.

Sürgősen helyre kell állítanunk a mangroveerdőket, nemcsak a biodiverzitás megőrzése, hanem a szén-dioxid-tárolási potenciál növelése érdekében is.

– mondta a tanulmány egyik szerzője. A kutatók a Hainan-szigeten kiterjedt terepmunkával gyűjtötték az adatokat. A keleti, jó állapotú mangroveerdő hektáronként átlagosan 537 tonna szenet tárolt, míg a sziget átlaga 328 tonna volt.  Összehasonlításképp, a magyar erdőkben a faállományban tárolt szénkészlet nagysága 71 tonna per hektár.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam