2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdők sokszínűségének megőrzése a klímavédelem szempontjából is fontos

A kínai Hainan-sziget mangroveerdeit vizsgáló kutatás szerint nem csak az élővilág szempontjából kedvező, ha nagyobb az erdők fajtadiverzitása: a sokszínű erdő több szén-dioxidot képes megkötni.

A főképp a trópusokon előforduló mangrove erdők a legtöbb szenet elraktározni képes ökoszisztémák közé tartoznak. Világszerte, de különösen olyan fejlődő országokban, mint Kína, a mangrovék eltűntek vagy állapotuk súlyosan leromlott az elmúlt évtizedekben – írja a Greendex.

Sürgősen helyre kell állítanunk a mangroveerdőket, nemcsak a biodiverzitás megőrzése, hanem a szén-dioxid-tárolási potenciál növelése érdekében is.

– mondta a tanulmány egyik szerzője. A kutatók a Hainan-szigeten kiterjedt terepmunkával gyűjtötték az adatokat. A keleti, jó állapotú mangroveerdő hektáronként átlagosan 537 tonna szenet tárolt, míg a sziget átlaga 328 tonna volt.  Összehasonlításképp, a magyar erdőkben a faállományban tárolt szénkészlet nagysága 71 tonna per hektár.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam