2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Határozottabb fellépést sürgetnek környezetvédelmi szervezetek a levegő minőségének javítása érdekében

A Greenpeace nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Karácsony Gergely főpolgármesterhez, szorgalmazva, hogy a döntéshozók érdemi lépésekkel tegyenek a légszennyezés ellen és a párizsi klímaegyezmény teljesüléséért. A Levegő Munkacsoport eközben az önkormányzatok tájékoztatásával igyekszik felvenni a harcot az illegális szemétégetés áldatlan következményeivel.

A Greenpeace Magyarország a régi, szennyező autók behozatalának korlátozását és kiszorítását, a környezetbarát közlekedés és a tiszta fűtési módok támogatását, illetve a törvénytelen hulladékégetés felszámolását sürgeti – ismertette a Népszava.

A szervezet a fentiek mellett az ingyenes parkolás megszüntetését, a környezetbarát közösségi közlekedés támogatását, a belső égésű motoros járművek kivezetését, az épületszigetelést és a fűtéskorszerűsítés támogatását, a lignit lakossági égetésének betiltását és a tiszta fűtési módok támogatását várja a kormánytól. 

A főváros éghajlatvédelmi stratégiája ügyében Karácsony Gergelytől is lépéseket várnak. Mint rámutatnak, miközben a cél csak a karbonsemlegesség mielőbbi elérése, Budapest egyeztetés alatt álló Fenntartható Energia- és Klímaakcióterve megdöbbentő módon 2050-re csak 80 százalékos kibocsátáscsökkentést tűz ki célul.

Több mint 200 polgármesternek küldtek levelet 

A Levegő Munkacsoport tizenegy pontban foglalta össze, mit tehetnek az önkormányzatok a lakossági hulladékégetés visszaszorítására. A magyar lakosság közel egyharmada éget több-kevesebb rendszerességgel hulladékot, ami káros és jogsértő. 

Mivel a lakossági hulladékégetés legfontosabb okának az ismerethiányt és a felelőtlenséget tartják, már szemléletformálással is érhető el eredmény.

A rászorulóknak megfelelő ellenőrzés melletti fűtési támogatást javasolnak. A visszaesők sok esetben a helyi közterület-felügyelet, a rendőrség és a civil szervezetek segítségével tántoríthatók el a tevékenységtől. A telkeken belül felhalmozott, nem az adott háztartásban keletkezett hulladékok felszámolása a jegyző hatásköre. Óvodák környékén olcsó levegőminőség-mérő készülékek elhelyezését javasolják.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam