2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelemből elégtelen

A globális klímacélhoz, vagyis a felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartásához egyáltalán nem elegendőek az országok vállalásai – figyelmeztetett pénteken az ENSZ.

Az ENSZ novemberre tervezett klímaváltozási konferenciája (COP26) előtt eddig 75 ország jelentette be kibocsátáscsökkentési terveit, amelyek alig észrevehetők ahhoz képest, hogy mekkora mérséklésre lenne szükség – közölte a szervezet klímaügyi vezetője, Patricia Espinosa, aki az erőfeszítések megkétszerezésére szólított fel.

Az ENSZ-jelentés áttekintette a klímavédelmi akcióterveket, amelyek a 2015-ös párizsi klímaegyezmény országainak mintegy 40 százalékától származnak, és a Föld felmelegedését okozó kibocsátás 30 százalékát érintik.

A jelentés megállapította, hogy együttes emissziócsökkentésük is csak a 2010-es szint fél százalékát jelentené 2030-ig.

„Ez egyszerűen nem elég” – közölte Patricia Espinosa, aki arra szólította fel a kormányokat, köztük azokat is, amelyek már frissítették terveiket, hogy nagyobb vállalásokat tegyenek a COP26-ig.

A párizsi egyezményben majdnem 200 ország kötelezte el magát, hogy a felmelegedést „jóval 2 fok alatt” tartják, és törekszenek arra, hogy a plafon a 1,5 fok legyen. Mostanáig mintegy 1,2 fokot emelkedett a Föld átlaghőmérséklete, ami az extrém időjárási jelenségek súlyosbodását és a tengerszint további emelkedését hozta magával.

A koronavírus is lefékezte az erőfeszítéseket

A világjárvány miatt sok ország lekéste a 2020-as határidőt az ambiciózusabb vállalások benyújtására, miközben a tavalyra tervezett glasgow-i konferenciát el kellett halasztani egy évvel. A 75 ország között, amely időben átadta az átdolgozott tervet, szerepel a házigazda Nagy-Britannia és az Európai Unió országai, melyek egy közös dokumentumot készítettek.

 A 18 legnagyobb kibocsátó közül csak kettő – Nagy-Britannia és az Európai Unió – nyújtotta be frissített „nemzetileg meghatározott hozzájárulását” (NDC), amelyek az emissziócsökkentési cél „erős emelkedését” mutatták. A többi nagy kibocsátó vagy nagyon kis változással adta be a tervét, vagy még nem nyújtotta be – hangsúlyozta Patricia Espinosa.

„Hihetetlen elgondolni, hogy amikor az országok olyan klímavészhelyzettel állnak szemben, ami az emberiség végét jelenheti a Földön, akkor sokan ragaszkodnak a szokásos megközelítéshez” 

– húzta alá az ENSZ klímaügyi vezetője. Ha azonban a kormányok dollármilliárdokat fektetnek abba, hogy gazdaságaik a világjárvány után zöld, klímabarát intézkedésekkel éledjenek újra, akkor „esélyes, hogy megváltoztathatjuk a röppályát”.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint a globális kibocsátásnak 2030-ig a 2010-es szint 45 százalékával kell csökkennie, hogy a világ jó eséllyel korlátozhassa a felmelegedést 1,5 fokban az ipari forradalom előttihez képest.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Forrás:
Vissza
Hírfolyam