2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ITM: megkezdődött a klímasemleges átmenetet elősegítő alap felhasználásának tervezése

A kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a klímasemleges átállás úgy valósulhasson meg, hogy ne veszélyeztesse az állampolgárok és a magyar vállalkozások megélhetését, hanem lehetőségeket biztosítson az átmenet megkönnyítésére – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára pénteken a Területi Igazságos Átmenet Tervek elkészítése érdekében rendezett Heves megyét érintő online eseményen.

Az ITM közleménye szerint Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az eseményen hozzátette, hogy miközben szigorú lépéseket tesznek az éghajlatváltozás ellen, nem feledkezhetnek meg a gazdaság stabilitásáról, a fenntartható növekedésről és a munkahelyek védelméről sem, ezért segíteni kell a régi ágazatok munkavállalóit abban, hogy elhelyezkedhessenek az új, környezetkímélőbb és gazdaságosabb iparágakban.

Az államtitkár emlékeztetett, a gazdaság klímabarát átalakítása lehetőséget adhat arra, hogy a vállalkozások hosszú távú versenyképessége és helytállása az európai piacon biztosított legyen.

Ezt szolgálja az Európai Unió által létrehozott Igazságos Átmenet Alap, amely a klímasemleges átmenet és a 2030-as klímacélok megvalósítása érdekében pénzügyi támogatást nyújt az átállás által leginkább érintett területeknek, kiemelten az ott dolgozó munkavállalók és álláskeresők át- és továbbképzésére, valamint elhelyezkedésére összpontosítva.

Az alap forrásainak igénybevételéhez az Európai Bizottság részére úgynevezett Területi Igazságos Átmenet Tervek benyújtására van szükség, amelyek Magyarországon három megyére – Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya – készülnek. Ezek előkészítését az ITM koordinálja a bizottság által kijelölt partnerrel, a KPMG konzorciumának közreműködésével, bevonva más szaktárcákat és a helyi érdekelteket is.

Annak érdekében, hogy az érintett megyék érdekeit maximálisan szem előtt tartó területi tervek készülhessenek el, Heves megye mellett február 16-án Baranya megyére, február 23-án pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozóan is online egyeztetést tartottak. Ezeken az indító rendezvényeken a kormányhivatalok, civil szervezetek, helyi érintett vállalatok, az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének hatálya alá tartozó létesítmények képviselői, helyi felsőoktatási intézmények, önkormányzatok képviselői vettek részt és osztották meg véleményüket.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöld ügyekben indít online párbeszédet a kormány A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam