2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyenek lesznek a jövő városai?

2050-re a Föld népességének 70 százaléka városban fog élni, miközben az emberiség által felhasznált energia harmadát már ma is az épületekre fordítjuk. A jövő városainak egyszerre kell elősegíteniük a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodást és a probléma kezelését célzó energiahatékonyságot.

A fenntartható urbanizáció jelentette kihívásokra számos városfejlesztési koncepció igyekszik választ adni, olykor a tömegközlekedésre, máskor a terek élhetőbb felosztására vagy éppen a zöldítésre helyezve a hangsúlyt – az inspiráló gyakorlatokból és példákból a Lakáskultúra szemezgetett.

  • A városépítészeti projektek kiemelt célja, hogy vegyes funkciójú negyedeket hozzanak létre, hiszen az egyfunkciós városrészek hosszú távon élhetetlenek. Ilyen multifunkciós projekt Párizsban az Ordener-Poissonniers: a régi pályaudvar környékét fenntartható városközponttá alakítják át 1000 új lakóépülettel, közparkokkal, irodákkal, kulturális és oktatási intézményekkel, valamint növénytermesztésre alkalmas kertekkel.
  • Előremutató példa a történelmi városmag meghosszabbításaként létrejött Düsseldorf-Hafen városrész, ahol megvalósult az optimális életkörülményeket biztosító terek, a vegyes funkciók és a tömegközlekedés integrálása.
  • A bécsi Aspern okosvárosprojektjét Bécs, a város energia- és gázszolgáltatója és a Siemens közösen finanszírozza: céljuk a zéró energiafogyasztás, valamint a lakók tényleges életvezetéséhez és energiafogyasztásához igazodó ökoszisztéma kialakítása.
Fenntartható épületek Bécsből Fotó: Shutterstock.com
  •  A központokból és az új negyedekből mindinkább kiszorulnak az autók, egyre népszerűbb a megosztáson alapuló közlekedés, az elektromos eszközök használata, és nagyobb teret kapnak a gyalogosok, a kerékpárosok. A 90 hektáros milánói CityLife Európa egyik legnagyobb autómentes területe, a gépkocsik föld alatti úthálózaton keresztül érhetik el a parkolókat.
  •  Malmö egykori ipari kikötője City of Tomorrow néven 30 000 fős városrésszé alakul át, ahol az új házak száz százalékban megújuló energiával működnek.
Neked ajánljuk
Ha zöldebb épületekre vágyunk, meg kellene barátkoznunk a régi épületekkel Vertikális erdőbe költözhetnek a rászoruló fiatalok épül Eindhovenben A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: lakaskultura.hu
Vissza
Hírfolyam