2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmértékű volt a szén-dioxid-kibocsátás visszaesése 2020-ban

A világgazdaság koronavírus-járvány miatti megtorpanása és az energiaszükséglet ezzel együtt járó visszaesése következtében 6 százalékkal, vagyis mintegy kétmilliárd tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás világszerte.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) számításai szerint ez a történelem legnagyobb mértékű visszaesése. A szervezet ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az emisszió időközben újra emelkedni kezdett, így ellensúlyok nélkül idén további emelkedés várható.

Az emisszió hatszázalékos, vagyis csaknem kétmilliárd tonnás csökkenése megfelel az egész Európai Unió egyévnyi kibocsátásának. Ennek mintegy fele a közúti forgalom és a légi közlekedés csökkent üzemanyag-felhasználására vezethető vissza.

Decemberben azonban már két százalékkal magasabbra emelkedett a kibocsátás mértéke 2019 decemberéhez viszonyítva, ekkorra ugyanis a nagy nemzetgazdaságok kezdtek helyreállni.

Az IEA szerint ez figyelmeztető jelzés: „ha a kormányok nem hoznak gyorsan megfelelő energiapolitikai intézkedéseket, elszalasztják azt a történelmi lehetőséget, hogy a 2019-es évet tegyék a szén-dioxid-kibocsátás abszolút csúcsértékévé” – mondta Fatih Birol, az IEA vezetője.

A szervezet 2020 márciusában azt kérte a kormányoktól, helyezzék a tiszta energiákat a gazdasági fellendülést célzó terveik középpontjába, hogy egy ökológiailag fenntartható javulást biztosíthassanak. Birol szerint azonban a számok az intenzív szénfelhasználású üzletágakhoz való visszatérést jelzik.

Az IEA 2021. május 18-án átfogó tervet mutat be arról, hogyan lehet az energiaszektort 2050-ig szén-dioxid-semlegessé tenni.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöld ügyekben indít online párbeszédet a kormány A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam