2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld digitális mása segít felkészülni a klímaváltozásra

Új programot indítottak az Európai Unió tudósai: a Destination Earth projekt célja, hogy megalkossák a Föld digitális mását azért, hogy jól modellezhessék a klímaváltozás hatásait, és a különböző klímavédő rendelkezések következményeit.

A DestinE az európai zöldmegállapodás keretein belül fog futni, és segíteni fog meghatározni, hogy melyik intézkedésnek milyen haszna van. A cél egyszerű: felgyorsítani a döntéshozást, és jobban átlátni, melyik szabályozásnak milyen következményei lesznek  – számolt be az IFL Science alapján a 24.hu.

Ahhoz, hogy a bolygó ikertestvére megszülessen, szuperszámítógépekre és felhőalapú rendszerekre lesz szükség, hiszen óriási számítási kapacitás kell ahhoz, hogy egy ilyen bonyolult rendszert létre lehessen hozni.

Egyelőre ez nem áll rendelkezésre, így a technológiai feltételek biztosítása az első számú lépés. Ezért az EU egy 8 milliárd eurós befektetési alapot hozott létre, amit szuperszámítógépek fejlesztésére akar költeni.

A digitális Földet a klímavédelemmel kapcsolatos számítások mellett a természeti katasztrófák, hurrikánok és földrengések következményeinek modellezésére használják majd.

Neked ajánljuk
Egyre tudatosabban és felelősebben gondolkozunk a környezetről Rekordmagas értéket ért el a légkör szén-dioxid-koncentrációja Kutatás céljából keresik Magyarország összes ikerpárját Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam