2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Antarktisz melegedése okozhatta a texasi hóviharokat

Az Egyesült Államok déli részén nemrég végigsöprő Uri vihar dermesztő hideget és általában nagy hóviharokat okozott, amelyek több tucat halálos áldozatot is követeltek. Kutatók megítélése szerint az Északi-sarkvidék felmelegedése okozhatja az extrém hideg időjárást délen.

A klímaváltozással összefüggésben a jelenlegi időjárás felvet egy kézenfekvő kérdést: ha az éghajlat melegszik, akkor miért élnek át a világ egyes részei rendkívüli hideghullámokat? A választ már évek óta kutatják a klímaszakértők – derül ki az Origón.

Az egyik elképzelés az Északi-sarkkör feletti hideg levegő mintázatára összpontosít. Ez a poláris örvényként vagy poláris vortexként ismert mintázat egy hideg, alacsony légnyomású terület, ahol a levegő örvénylő mozgással felfelé áramlik a sztratoszférába a Föld Északi- és Déli-sarkvidéke felett. Amikor erőteljes, a poláris vortex szabályos mintában forog, a felfelé áramló levegő pedig egyfajta gátat alkot, amely északon tartja a hideg levegőt. 

Amikor a hőmérséklet emelkedik, a felfelé áramlás gyengül és bizonytalanabbá válik: emiatt a hideg levegő kiszökhet és körbevágtathat a bolygón.

Bár több tanulmány utal az Északi-sarkvidék felmelegedése és a téli viharok növekedése közötti összefüggésekre, a kutatók még mindig nem teljesen biztosak abban, hogy miként alakíthatja át a sarkvidéki klímaváltozás a teleket, és hogy a szélsőségek kialakulásában milyen egyéb tényezők játszhatnak szerepet.

Neked ajánljuk
Alig vezették be, máris alkalmazni kellett a hőhullámokra kidolgozott brit figyelmeztető rendszert Rekordmeleg volt a június Új-Zélandon Több millió ember veszti életét az extrém időjárástól minden évben Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam