2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrál biztosítótársaságok is tartanak a klímaváltozástól

A legkisebb kontinens erősen megérzi a klímaváltozás következményeit: a heves esőzések éppúgy elérik, mint a tomboló hurrikánok vagy éppen a nyári gyilkos kánikulák, amelyek bozóttüzekhez is vezetnek. Nem is akármekkorákhoz: legutóbb elképesztő károkat okozva háromnegyed évig lángolt a növényzet.

Csakhogy ez többnyire természeti kár, és bár van anyagi vonzata, az – egyelőre – nem akkora, mint a környezet- és klímakárosító kitermelésből származó haszon. De vajon meddig? Ez a kérdés nemrégiben az ausztrál törvényhozásban is felvetődött, hiszen a biztosítótársaságok elkezdték előre kalkulálni a bozóttüzek jelentette magasabb kockázatokat – írja a Köpönyeg.

A magasabb kockázat magasabb díjakat is jelent, ami ebben az esetben olyan léptékű növekedést hozhat, amelyet már sokan nem lesznek képesek megfizetni. Márpedig itt kölcsönös függésről van szó: ha nincs biztosítás, a katasztrófák esetén nincs kártérítés, ugyanakkor ha nincs biztosítási díj, akkor a cégek sem sokáig maradnak talpon.

A törvényhozásban attól tartanak, hogy a klímakatasztrófa az ország pénzügyi destabilizációját hozhatja magával.

Ugyanakkor ha a klímaváltozással járó rombolás már nem „csak” a természetben lesz tetten érhető, hanem a pénzügyi szektoron is érezhető nyomot hagy, talán a döntéshozók is bátrabban hozzák meg a probléma kezelését célzó döntéseket.

Neked ajánljuk
A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Meteorológusok: több zöldfelületre lenne szükség a városokban Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam