2021. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elmúlt harminc évben több mint 20 százalékkal csökkent az unió karbonkibocsátása

Ugyanakkor a klímavédelemmel kapcsolatos további erőfeszítések folytatása nélkül az eddigi, mintegy 1 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést 2100-ra további négyfokos melegedés követheti.

Az MTI sajtóarchívuma érzékletes grafikonon foglalta össze a klímaváltozással kapcsolatos előrejelzéseket, illetve a klímavédelemmel kapcsolatos erőfeszítések eddigi hatásait.

A globális felmelegedés legrosszabb és legjobb – az üvegházhatású gázok kibocsátásának fékentartása vagy szabadon engedése esetén megvalósuló –  forgatókönyvét mutatja be az alábbi ábra:

Kép: MTI

Az Európai Unióhoz köthető szén-dioxid-kibocsátás 1990 és 2019 között megközelítőleg 24 százalékkal csökkent:

Kép: MTI

Ugyanakkor az unió egyes tagállamai között, ahogy a gazdasági teljesítményt, úgy a szén-dioxid-kibocsátást tekintve is, hatalmas különbségek vannak. 2019-ben a legmagasabb kibocsátást Németország, a legalacsonyabbat pedig Málta könyvelhette el. Hazánk kibocsátása ebben az évben szén-dioxid-egyenértékben 64 millió tonna volt.

Kép: MTI
Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt A kerékpárok lesznek az új cégautók? A balatoni vendéglátóhelyek felkeresésével tehetünk a fecskék megóvásáért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam