2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre jobban érződik Németország időjárásán a globális klímaváltozás hatása

2020 – hasonlóan a világ egészéhez – Németországban is a második legmelegebb év volt a feljegyzések kezdte óta – közölte keddi sajtótájékoztatóján Gerhard Adrian, a Német Időjárási Szolgálat (DWD) elnöke.

Németországban 2020-ban nyolc hónap túl száraz, négy hónap pedig túl csapadékos volt – mondta el Gerhard Adrian, aki egyben a Meteorológiai Világszervezet (WMO) elnöke is.

2019-hez hasonlóan az év 12 hónapjából 11 „túl meleg” volt, legalábbis az 1961 és 1990 közti referenciaidőszakhoz képest. Bár a 2019-es évtől eltérően tavaly nem mértek 40 fok feletti rekordhőmérsékleteket, a nyári hőmérsékletek a szárazsággal kombinálva negatív hatást gyakoroltak a mezőgazdaságra Németországban.

A kutató szerint az elmúlt három év összességében megerősíti a klímakutatás félelmeit, miszerint a jövőben egyre gyakrabban kell számolnunk időjárási és éghajlati szélsőségekkel.

Globális kitekintésben egyebek mellett rámutatott, hogy tavaly a globális felmelegedés nyomán világszerte a szélsőséges időjárási események elszaporodása volt észlelhető. A Száhel-övezetben, Afrika szarván, Indiában, Pakisztánban és Kínában szokatlanul sok csapadék hullott, helyenként ötszörösen haladta meg a sokévi átlagot. Január 1. és november 20. között világviszonylatban 96 trópusi vihart figyeltek meg, az Atlanti-óceán északi részén például harmincat, a szokásosnak a dupláját –  ismertette a friss WMO-adatokat a szakember.

A Német Időjárási Szolgálat becslése szerint nem érhető el az a párizsi nemzetközi egyezményben kitűzött cél, hogy az évszázad végéig legfeljebb 2 Celsius-fokkal emelkedjen a globális hőmérséklet a Földön, „sőt jelen pillanatban úgy tűnik, hogy 3-4 fok is lehet az emelkedés” – mondta az online sajtótájékoztatón Gerhard Adrian.

Neked ajánljuk
A klímakutatás eszközei számos egyéb jelenség megmagyarázásához járulhatnak hozzá Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam