2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2050-re akár több tízezer hatalmas szén-dioxid-leválasztó üzem működhet világszerte

Egyre többen csak úgy tartják lehetségesnek a párizsi klímaegyezményben kitűzött célok elérését, ha nemcsak a szén-dioxid kibocsátást csökkentjük, hanem kifejlesztjük a hatékony és gazdaságos módszert az üvegházhatású gáz légkörből történő kivonására is.

A Carbon Engineering cég szén-dioxid-leválasztó üzeme szeptemberben kezdheti meg működését a kanadai Squamishban. Ez ugyan még csak egy tesztüzem, és sokkal kisebb a későbbre tervezett üzemeknél, de már mutatja, hogy a fejlesztések haladnak – írja a BBC alapján a Hirado.hu.

Korábban főleg a hőerőművekben terjedtek el a szén-dioxid-leválasztók, amiknek segítségével radikálisan lehet csökkenteni például az energiatermelés szén-dioxid-kibocsátását is. Az első ilyen, ipari méretekben működő eszközt 2008-ban Németországban helyezték üzembe. Ez az eljárás használható olyan nagy kibocsátók esetében, mint egy hőerőmű, azonban biztos, hogy nem hatékony például a milliárdnyi személykocsi esetében.

Ezért van szükség a szén-dioxid-megkötő technológiák fejlesztésére, amik már a légkörben lévő üvegházhatású gázt vonják ki, és így csökkentik a globális felmelegedés hatásait.

A Squamishban szeptemberben működésbe lépő tesztüzem a jövőbeli nagyobb létesítményeket készíti elő, a Carbon Engineering cég már tervezi egy évi egymillió tonna szén-dioxid megkötésére alkalmas üzem kiépítését is Texasban. Az ő eljárásukban óriási propellerekkel felszerelt szűrőkön keresztülengedve, kémiailag kötik meg a levegő szén-dioxid-tartalmát, amelyet az eljárás végén hasznosíthatóvá tesznek.

Fotó: Carbon Engineering Ltd./facebook.com

A számítások szerint 30 ezer nagy méretű szén-dioxid-megkötő üzemet kellene építeni ahhoz, hogy semlegesítsük a jelenlegi globális szén-dioxid-kibocsátást. Ez nemcsak elképesztően drága lenne – az egész hálózat kiépítése 15 ezer milliárd dollárt emésztene fel –, de hatalmas mennyiségű nyersanyagot és energiát is igényelne.

Jelenleg a globális szén-dioxid-kibocsátás 36 gigatonna, ha ebből 10 gigatonnát szeretnénk megkötni, akkor ehhez az emberiség jelenlegi teljes felhasználásának egyhatodával megegyező energiamennyiségre lenne szükség.

A szkeptikusok ugyanakkor attól tartanak, hogy a szén-dioxid-megkötő rendszerek ígérete akadályozhatja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért vívott harcot – ezt a csapdahelyzetet az emberiségnek mindenképpen el kell kerülnie.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam