2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete véleményezte a budapesti klímastratégiát

A Főpolgármesteri Hivatal ez év januárjában állította össze a Budapest Főváros Klímastratégiája és Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterve című társadalmi egyeztetési anyagot. A HuGBC véleményezte, szakmai javaslatokat téve a stratégia megvalósíthatósága érdekében.

A szervezet véleménye szerint a stratégia megközelítése támogatható, pragmatikus, ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a teljes fővárosi CO2-kibocsátás évi 6,1 millió tonnányi mennyiségét hogyan sikerül majd a fő célként kitűzött 40 százalékkal csökkenteni a felsorakoztatott intézkedések a révén.

Emellett a szakmai szervezet meglátása szerint az intézkedések egy részében mégis találhatók feladatok, melyek a fővárosi kompetencián túl segítik a főváros klímacéljait, de ezek esetében nincs teljesen konzekvensen megjelölve, hogy milyen hatáskörben tud az önkormányzat fellépni.

A HuGBC javaslata szerint érdemes lenne több helyütt is egyértelműen jelezni, hogy az egyéb társadalmi szereplők (kormány, gazdasági szereplők) tevékenységétől is nagymértékben függ a kitűzött célok elérése.

A klímabarát építési anyagok, technológiák alkalmazásának elősegítésére tett intézkedéscsomag esetében, reflektálva „az önkormányzati beruházások esetén javasolt bevezetni a környezettudatos épületminősítő rendszerek valamelyikét, vagy saját rendszert kell bevezetni a cél érdekében” mondatra, a HuGBC javasolta a meglévő rendszerek szempontjainak használatát, hiszen ezek egy hatalmas tudásbázisra épülnek, és nagy apparátus foglalkozik a naprakészen tartásukkal.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete felajánlotta a segítségét a főváros zöldközbeszerzéseinek, beruházásainak megalapozására. Az egyesület megítélése szerint szerepet vállalhat pl. esettanulmányok előkészítésében és bemutatásában, zöldépület-bejárási programok szervezésében, egy Budapestre is adaptálható zöldbeszerzési útmutató kidolgozásában, a zöldfinanszírozásban való együttműködésben, valamint felmérések, kutatások készítésében a körforgásos gazdaság fővárosi adaptálásához.

Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam Több ezer kutató sürgeti egy klímabarát tudományos élet megteremtését Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: epiteszforum.hu
Vissza
Hírfolyam