2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fél évszázad alatt két és félszeresére nőtt a hűtési szezon

A klímaváltozás a házak energiaszükségletét is jelentősen átalakította: míg a fűtési napok száma átlagosan 21 százalékkal csökkent, addig a hűtési szezon 268 százalékkal nyúlt meg 1979 óta az Európai Unió tagállamaiban.

Hasonló volt a helyzet hazánkban is, ahol a fűtés terén 12 százalékos visszaesést mértek, ugyanakkor az épületek hűtésében szintén két és félszeres emelkedést tapasztaltak – ismertette az Eurostat friss felmérése alapján a Világgazdaság.

A fűtéses és hűtéses napok száma egy hőmérsékleten alapuló mutató, amit arra terveztek, hogy egy átlagos épület energiaigényét mérjék, a fűtési/hűtési szükségletet az áthidalandó hőmérsékleti különbséget is figyelembe véve számszerűsítsék. A kontinensen mért tüzelési szükséglet az elmúlt fél évszázadban több mint ötödével (21 százalékkal), Magyarországon 12 százalékkal csökkent.

Ezzel szemben a hűtési szezon hossza több mint két és félszeresére (268 százalékkal) nőtt Európában. Hazánkban 258 százalékkal emelkedett 1979 óta.

Így a tavalyi évben már 99 volt a hűtéses napok száma az unióban, míg Magyarországon 27-ről egészen 70-ig nőtt a hűtési igény. 

Neked ajánljuk
Egy melegedő klímára még erőteljesebben hathatnak a vulkánok A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam