2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Washington új lendületet adna az Európával folytatott klímavédelmi tárgyalásoknak

A Joe Biden vezette új amerikai kormányzat világossá tette, hogy a klímaválság az egyik legfontosabb kihívás, és az Egyesült Államok új lendületet kíván adni a klímavédelemről Európával folyatott tárgyalásoknak – jelentette ki John Kerry korábbi külügyminiszter, Joe Biden amerikai elnök klímavédelmi különmegbízottja Brüsszelben.

John Kerry az Európai Bizottság vezetőivel tervezett megbeszélésre érkezve azt mondta, az Egyesült Államoknak nincs a világon jobb partnere az Európai Uniónál a klímaváltozás elleni küzdelemben. A feleknek a korábbinál szorosabban kell együttműködniük a klímaváltozás megállítása érdekében, mivel – szavai szerint – a válság rendkívüli.

A tanácskozást követően az Európai Bizottság vezetői és az amerikai különmegbízott közös nyilatkozatott adtak ki, amelyben hangsúlyozták:

elkötelezettek az EU és az Egyesült Államok erős szövetségének megújítása mellett az éghajlati válság kezelésében.

A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok megismételte a 2015. decemberi párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodásban tett vállalását, amely szerint meg kívánja valósítani, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, sőt ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot. Továbbá növelni kívánja a 2030-ra vonatkozó törekvéseit azáltal, hogy az 1990-es értékekhez képest legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

John Kerry amerikai klímavédelmi különmegbízott (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a megbeszélésüket követően Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Frans Timmermans, a brüsszeli testület európai zöldmegállapodásért felelős ügyvezető alelnöke azt mondta, az Európai Unió kéz a kézben fog dolgozni az Egyesült Államokkal a glasgow-i ENSZ-klímacsúcs sikere érdekében. Emellett az Európai Unió és az Egyesült Államok elhatározta, más országokkal együttműködve segítik a világ legkiszolgáltatottabb államait, hogy képesek legyenek megbirkózni az éghajlatváltozás pusztító hatásaival.

Neked ajánljuk
Hongkongi értesülések szerint nem sikerült megállapodást elérni a kínai–amerikai klímaügyi tárgyalásokon Az amerikaiak többet tesznek a környezetért, de csak kevesen tudják, mi is az a szénlábnyom Az amerikai kozmetikumok tocsognak a problémás, „örök életű” vegyületekben – készül az uniós szabályozás Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam