2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Washington új lendületet adna az Európával folytatott klímavédelmi tárgyalásoknak

A Joe Biden vezette új amerikai kormányzat világossá tette, hogy a klímaválság az egyik legfontosabb kihívás, és az Egyesült Államok új lendületet kíván adni a klímavédelemről Európával folyatott tárgyalásoknak – jelentette ki John Kerry korábbi külügyminiszter, Joe Biden amerikai elnök klímavédelmi különmegbízottja Brüsszelben.

John Kerry az Európai Bizottság vezetőivel tervezett megbeszélésre érkezve azt mondta, az Egyesült Államoknak nincs a világon jobb partnere az Európai Uniónál a klímaváltozás elleni küzdelemben. A feleknek a korábbinál szorosabban kell együttműködniük a klímaváltozás megállítása érdekében, mivel – szavai szerint – a válság rendkívüli.

A tanácskozást követően az Európai Bizottság vezetői és az amerikai különmegbízott közös nyilatkozatott adtak ki, amelyben hangsúlyozták:

elkötelezettek az EU és az Egyesült Államok erős szövetségének megújítása mellett az éghajlati válság kezelésében.

A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok megismételte a 2015. decemberi párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodásban tett vállalását, amely szerint meg kívánja valósítani, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, sőt ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot. Továbbá növelni kívánja a 2030-ra vonatkozó törekvéseit azáltal, hogy az 1990-es értékekhez képest legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

John Kerry amerikai klímavédelmi különmegbízott (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a megbeszélésüket követően Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Frans Timmermans, a brüsszeli testület európai zöldmegállapodásért felelős ügyvezető alelnöke azt mondta, az Európai Unió kéz a kézben fog dolgozni az Egyesült Államokkal a glasgow-i ENSZ-klímacsúcs sikere érdekében. Emellett az Európai Unió és az Egyesült Államok elhatározta, más országokkal együttműködve segítik a világ legkiszolgáltatottabb államait, hogy képesek legyenek megbirkózni az éghajlatváltozás pusztító hatásaival.

Neked ajánljuk
Heves viták után zöld utat kaptak az unió klímavédelmi törekvései Június első hetében egész Európa a zöldügyekre figyel Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam