2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melyek lehetnek a legfontosabb céljai a magyar klímapolitikának?

Milyen mérföldköveket kell meghatároznia, mely területekre kell összpontosítania, és milyen eszközöket kell bevetnie a rövid és hosszú távú célok eléréséhez? A Green Policy Center tanulmánysorozatának második része ezekre a kérdésekre keres válaszokat.

„A klímapolitika az éghajlatváltozás jellegéből adódóan ráadásul nem lehet csak egy szakpolitika a sok közül, hanem az egyes szakpolitikák meghatározójává kell válnia. Ha ez nem történik meg, akkor nem következhetnek be azok a szükséges változások, amely a probléma valós kezelését eredményezhetik” – szögezi le a Greenpolicycenter.com oldalon olvasható tanulmány bevezetője.

Bocsássunk ki kevesebbet, nyeljünk el többet

A hosszú távú klímacélok elérésének leghatékonyabb módszere az úgynevezett „visszafelé tervezés” – mutat rá a tanulmány. Ehhez először meg kell határozni, hogy az üvegházgáz (ÜHG) kibocsátásának milyen szintje mellett áll be a nemzetenként eltérő egyensúly. Ez alapján lesz kiszámítható, hogy a jelenlegi kibocsátásokat pontosan mennyivel kell csökkenteni a klímasemlegesség eléréséhez. 

Éppen ezért a középtávú klímacélok önmagukban nem sokat érnek, ha nem a hosszú távú célok logikus és abból visszavezethető mérföldköveiként kerülnek meghatározásra.

A második vizsgálandó aspektus logikusan következik az előzőből: ha az elnyelési kapacitásoknak egyensúlyt kell képezniük a kibocsátásokkal, akkor az elnyelési potenciált (vagyis az üvegházgáz megköthető mennyiségét) is stabilizálni kell. Nemcsak az ÜHG-kibocsátáscsökkentési, hanem ÜHG-elnyelési szintet is meg kell határozni.

Nem magától értetődő ugyanis, hogy ez a képesség az éghajlatváltozás hatásai – a szárazság, gyakoribb erdőtüzek, elszaporodó kártevők – mellett „önmagától” egy bizonyos szinten maradna. A tanulmány szerzői hangsúlyozzák: „az erdők vagy más jelentős ÜHG-megkötést biztosítani tudó területek kialakítása, pótlása vagy növelése nem rövid távú folyamat, így nincs semmilyen indok az ezzel kapcsolatos tervezés és gyakorlati megvalósítás elkezdésének halogatására”.

Az alkalmazkodást sem hanyagohatjuk el

Magyarország önmagában nem alakítója, sokkal inkább elszenvedője az éghajlatváltozásnak – mutat rá a tanulmány, hangsúlyozva, hogy ebből nem következhet a kibocsátás kérdésének elhanyagolása, ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy alkalmazkodjunk a már felmerülő és felkészüljünk a várhatóan bekövetkező hatásokra.

Ehhez szükség van arra, hogy egy átfogó és folyamatosan frissített jelentés álljon rendelkezésre az éghajlatváltozás hazánkban várható rövid, közép- és hosszú távú következményeiről. 

A tanulmány készítői emellett hangsúlyozzák, hogy az alkalmazkodási politikáknak nem csupán az ellenálló képességet kell fokozniuk, de lehetőleg a természettel összhangban álló megoldásokkal a további kibocsátások megelőzését, illetve a már jelen levők csökkentését is szolgálniuk kell. 

A pénz nem csak lehetőség, példa is

„Nincs és nem is lehet érdemi fellépés az éghajlatváltozás ellen, ha nem szolgálja azt egyértelműen a pénzügyi- és gazdaságpolitika is” – húzza alá a tanulmány. Az elemzés szerint az államnak ezen a területen két fontos feladata van. Az első a példamutatás:

„ki kell mondani, hogy magyar közforrásból mostantól csak és kizárólag a klímasemleges átállást támogató projekteket és beszerzéseket lehet finanszírozni, és meg kell állapítani, hogy a magyar közpénzek hány százalékát kell kifejezetten a zöldátállás szolgálatába állítani”.

A másik alapvető feladat az iránymutatás. Olyan, a gazdasági szereplők számára egyértelmű szabályok megalkotására van szükség, amelyek érdemben ösztönözni tudják a klímabarát pénzügyi irányba történő elmozdulást.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greenpolicycenter.com
Vissza
Hírfolyam