2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség az amazóniai esőerdőt is önmaga ellen fordíthatta

Elkészült az első széles körű kutatás, amely azt vizsgálta, hogy mennyi üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős a biológiai sokféleség megőrzésében és a klíma fenntartásában (eddig) kulcsfontosságú szerepet betöltő terület. Az eredmények ijesztőek.

Kutatások már korábban is kimutatták, hogy az emberi tevékenység, a fakivágás, valamint a globális felmelegedés okozta magasabb hőmérsékletek kompromittálják az erdő szénelnyelő képességét. Egy 30 szakértő által jegyzett friss kutatás azonban azt is kimutatta, hogy az esőerdő már most több káros anyag kibocsátásáért lehet felelős, mint amennyit megköt a légkörből – írta meg az Nrgreport.

A Frontiers in Forests and Global Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az esőerdőben megjelenő emberi és természetes változások következtében a terület már nem klímaváltozást lassító, hanem a globális felmelegedéshez hozzájáruló tényezővé vált. Az ördögi kör beindítására alkalmas változás lehetőségére régóta figyelmeztettek a klímakutatók.

Szerencsére a szakértők szerint a folyamat még mindig visszafordítható, de ehhez az is kell, hogy csökkenjen az emberi kibocsátás, és ezzel egy időben szoruljon vissza az Amazonas-medence drámai erdőirtása.

A terület még így megtépázva is ötévnyi kibocsátott káros anyagnak megfelelő szén-dioxidot képes tárolni a talajban és a növénytakaróban, ami nagyjából 200 gigatonnának felel meg Fotó: shutterstock.com

Az aggasztó helyzet kezeléséhez a gátépítéseknek le kellene állniuk, a már meglévő kár orvoslására pedig új fákat kellene ültetni, hogy idővel azok is növeljék az erdő szénbefogadó képességét. Ennek ellenére a környezetvédők és a kutatók szerint a fakitermelés mértéke várhatóan tovább fog emelkedni az elkövetkező évek folyamán. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam