2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi közük az élhető városoknak a szivacshoz?

A városi fák életkörülményein és a nyári záporok alkalmával hirtelen lehulló sok csapadék hasznosításán vízérzékeny várostervezéssel javítanak Bécsben. 

Júniusra hűs, zöld oázis lehet a Zollergasse, amely Bécs sűrűn beépített 7. kerületében található. Az utca Mariahilfer Straße és Lindengasse közti szakaszát ugyanis úgy alakítják át, hogy ellensúlyozni tudják a klímaváltozás negatív hatásait.

A sétálóutca közepére 25 éves platánokból ültetnek fasort, hogy azok négyméteres koronájukkal az első perctől kezdve valóban árnyat adó fák lehessenek. A fasort két pergola és tarkabarka virágoknak, bokroknak helyet adó zöldterületek egészítik ki. Kicsit feljebb vízfolyás csörgedezik majd.

A vízérzékeny várostervezés révén a fák gyökérzete több vízhez és levegősebb talajhoz jut, így tovább élhetnek és erőteljesebben növekedhetnek.

A módszer alkalmazásának további előnye, hogy heves esőzésekkor kisebb terhelés éri a csatornarendszert. A lezúduló esővíz ugyanis nem közvetlenül a csatornarendszerbe folyik, hanem beszivárog a talajba. Ezt a fák közelében, a burkolatba épített nagy szemű kőzúzalékréteg és különböző vízmegtartó rétegek beépítésével érik el. A közeli fák a gyökereikkel pedig elérik és átszőhetik ezeket a rétegeket, így innen is vizet vehetnek fel.

Ez a szivacselv szerint működő megoldás nem csak a víztakarékosságban és a hirtelen lezúduló csapadék kezelésében segít: az elpárolgó víz a környék levegőjét is folyamatosan hűti.

Fotó: Látványterv – CR Korbwurf/janusch.co/octogon.hu
Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Októberben különösen ideje van a javítgatásnak
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam