2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Próbára teszi Romániát a városokat elborító por és füst

A közlekedési káosszal és az építkezések szennyezésével is küzdő Bukarest agglomerációját különösen súlyosan érinti a probléma. A civil szervezetek évek óta figyelmeztetnek a tarthatatlan helyzetre, a döntéshozók most szánták el magukat a határozott cselekvésre – derül ki a Figyelőben közölt összeállításból.

„A legfrissebb uniós statisztikák alapján Romániában évente 27 ezren halnak meg a légszennyezéssel összekapcsolható légúti, valamint szív- és érrendszeri betegségek miatt” – idézi a hetilap Oana Neneciut, az Ecopolis civil szervezet ügyvezetőjét.

Ez azt jelenti, hogy Románia rendelkezik a legrosszabb mutatóval az Európai Unióban. A probléma hátterében a főváros esetében a felfutó építkezésekből származó szállópor-szennyezés mellett a hírhedten hatalmas dugók is szerepet játszanak. Bukarestben ugyanis a közösségi közlekedés fejletlensége és az elkerülő útvonalak hiánya is óriási forgalmat generál.

Ugyanakkor országszerte az illegális szemétlerakatok és különösen a szemétégetés okozza a legnagyobb problémát.

A civil szervezetek régóta mérik a levegő minőségét, és telefonos alkalmazások segítségével tájékoztatják a lakosságot. 

Füstben és ködben úszó délután Bukarestben Fotó: shutterstock.com

A múlt év végén kinevezett új környezetvédelmi miniszter, Tánczos Barna határozott intézkedések sorával kényszerítené ki a levegőminőség javulását. A hatósági ellenőrzések és bírságok szigorítása mellett Románia legszennyezőbb városait oxigénadóval kényszerítené cselekvésre. Emellett „felszólította a nagyobb önkormányzatokat, a környezetvédelmi hatóság helyi képviselőit, hogy azonosítsák az illegális szeméttárolókat, a szennyező vállalkozásokat, állampolgárokat.”

Neked ajánljuk
Nagyobb szigor a környezeti bűnözéssel szemben Márciustól megváltoznak az autóreklámok Franciaországban Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat?
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam