2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Amerikai Tudományos Akadémia megvizsgálná a mesterséges felhők bevetésének lehetőségét

Az akadémia friss jelentésében a geomérnökség lehetséges eljárásainak vizsgálatát javasolja a beavatkozás esetleges káros következményeinek feltérképezése és a technológia etikus szabályozásának kidolgozása érdekében.

Az NAS szerint a klímaváltozás hatásainak enyhítésére továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásainak csökkentése a leghatékonyabb módszer, de ez a folyamat túl lassan halad ahhoz, hogy csak erre támaszkodjunk, ezért sürgősen ki kell dolgozni az alternatív módszereket – ismertte a Qubit.

A jelentés a Nap Földre gyakorolt hatásaiba beavatkozó geomérnökség három típusát különbözteti meg: a sztratoszféra feltöltését apró, a napfényt blokkoló fényvisszaverő részecskékkel; az óceánok fölött alacsonyan szálló felhők fényvisszaverővé tételét ugyanezen részecskék segítségével; valamint a magaslati cirrusok (vagyis pehelyfelhők) elvékonyítását, hogy több hő tudjon távozni a Föld légköréből.

A geomérnökség támogatói szerint a globális felmelegedés hatásai a közeljövőben olyan jelentősek lehetnek, hogy minden lehetséges opciót számításba kell venni, míg az ellenzői szerint az ilyen kutatások hamis reményekbe ringathatják az államokat, eltántorítva őket a kibocsátásuk csökkentésétől.

A kutatási program finanszírozását az Egyesült Államok költségvetésének klímakutatásra szánt részének töredékéből javasolják megvalósítani, előzetes környezeti hatástanulmányok után és határozott etikai szabályok mellett, a kutatási eredmények nyilvános közzétételével.

A kritikusok tiltakozására reagálva Gernot Wagner, a New York-i Egyetem klímaközgazdásza hangsúlyozta: a javaslatok kizárólag arról szólnak, hogy tanulmányozni kell a szóban forgó technológiák megvalósíthatóságát és környezeti hatásait. Az alkalmazásukról egyelőre nincs szó, hiszen ahhoz szélesebb társadalmi vita szükséges.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam