2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gigantikus faültetési programmal küzdene a klímaváltozás ellen Oroszország

A Kreml az ország hatalmas, elhagyatott keleti területeit használná fel, hogy 640 milliárd fa elültetésével vegye ki a részét a klímavédelmi erőfeszítésekből. Kritikusok szerint eddig nem fordítottak túl nagy figyelmet az erdőtüzektől perzselt tajga vidékére.

A világ legnagyobb energiaexportőrének és egyik legnagyobb szennyezőjének számító ország egy átfogó digitális platform létrehozásán dolgozik, amelyben a régió erdőinek szén-dioxid-elnyelési kapacitásával kapcsolatos műhold- és drónadatokat gyűjtenék össze –  ismertette a 168 óra.

A cél az, hogy a területet – ami majdnem kétszer akkora, mint India – egy piaccá alakítsák, ahol a cégek szén-dioxid-ellensúlyok vásárlásával kompenzálhatnák saját kibocsátásukat.

„A világ erdőinek ötöde Oroszországban található, ezt pedig a nemzetközi közösségnek figyelembe kellene vennie” – mondta Alekszej Csekunkov, a Kelet-Oroszország és sarkvidéki térségek fejlesztéséért felelős miniszter.

Az új rendszer értelmében a cégeknek lehetőségük lesz „kibérelni” az erdős területek egyes részeit a kormánytól. Az így befolyt pénzből új fákat ültetnének, és karbantartanák a meglévőket. Az Oroszország által kezelt erdők a kormány szerint csak 2018-ban 620 millió tonna szén-dioxidot kötöttek le, ami elég volt ahhoz, hogy ellensúlyozza az ország az évi kibocsátásának 38 százalékát. 

Az orosz tajga madártávlatból Fotó: shutterstock.com

A szén-dioxid-kompenzációs terveket viszont több tudós is kritizálta: szerintük az üvegházhatású gázok kibocsátását az évtized végéig a felére kell csökkenteni, 2050-re pedig végleg le kell számolni velük – csak így kerülhető el a klímakatasztrófa. A Fern nevű brit–belga aktivistacsoport szerint az ellensúlyok rendszerére támaszkodni olyan, „mintha odébb tologatnánk a napozóágyakat a süllyedő Titanicon.”

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Októberben különösen ideje van a javítgatásnak Már nem csak a hurrikánok, a hőhullámok is nevet kapnak
Tovább a forrásra: 168.hu
Vissza
Hírfolyam