2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szélsőségesen meleg nyarak várhatnak a közel-keleti országokra

Egy új tanulmány szerint a közel-keleti és észak-afrikai térségben a nyarak lényegesen gyorsabban melegednek, mint a világ többi részén. A folyamat következtében akár rendszeressé is válhatnak az életveszélyes kánikulák, hőhullámok.

A Ciprusi Klíma- és Légkörkutató Intézet kutatói a Max Planck Intézettel közösen készített tanulmányukban riasztó előrejelzést adtak a Közel-Keletre és Észak-Afrikára váró klimatikus jövőképet illetően – írta meg az intézet közleménye alapján a Greendex.

A már most is a világ egyik legforróbb régiójának számító térségben a 21. század második felében tartósan alakulhatnak ki olyan magas hőmérsékleti viszonyok, melyek az emberek és az állatok számára is életveszélyesnek számítanak.

Az akár 56 fokos hőség, mely a városokban még ennél is magasabb lehet, elvándorlásra késztethet sok millió embert.

Az eredményeink azt mutatják, hogy az évszázad második felében példátlan szuper- és ultraextrém hőhullámok alakulnak majd ki – mondta George Zittis a tanulmány egyik szerzője.

A szakemberek szerint a térség sérülékeny lakosságának jelentős része nem biztos, hogy talál majd eszközöket az alkalmazkodáshoz, így a klímaváltozás fokozódásával kényszerű migrációs hullámot indulhat meg a hűvösebb északi országok felé. Ennek elkerüléséhez azonnali és hatékony intézkedésekre lenne szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, illetve el kell kezdeni a régió nagyvárosainak ellenállóbbá tételét az éghajlatváltozás hatásaival szemben.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam