2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány mellett is halad a hazai klímavédelmi stratégia megvalósítása

Magyarország ebben az időszakban is zöld úton járt, hiszen sok előrelépés történt a körforgásos gazdaság fejlesztése, az energia- és a klímapolitika területén – hangsúlyozta a Figyelőnek Steiner Attila államtitkár.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv (KTA) kivitelezésével jól halad a kormány, s olyan intézkedéseket hoznak, amelyek a hazai gazdaság helyreállítását is szolgálják. A járvány ugyanis még inkább ráirányította a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a gazdaság ellenálló képességének erősítése – húzta alá Steiner Attila.

A Tisztítsuk meg az országot! program eredményeinek felidézése és az egyszer használatos műanyagok visszaszorítására elfogadott szabályozás jelentőségének kiemelése mellett az államtitkár hangsúlyozta: az elektromos járművek beszerzésének támogatása idén is folytatódik, ahogy a Zöld busz program is. Így az akcióterv a hazai buszgyártók és töltőinfrastruktúra-üzemeltetők számára is biztos pontot nyújt.

Az egymillió fa ültetését célzó programpont is az egy évvel ezelőtt meghatározott ütemben halad

– húzta alá az államtitkár. Az akcióterv végrehajtására a hazai költségvetési források mellett az uniós helyreállítási és ellenálló képességi eszközt (RRF), valamint a többéves pénzügyi keretet (MFF) is felhasználják majd. Az RRF-ből nyújtandó támogatások célja, hogy enyhítse a koronavírus-világjárvány társadalmi és gazdasági hatásait, az európai gazdaságokat és társadalmakat ellenállóbbá tegye, továbbá felkészítse a tagállamokat a zöld- és digitális átállásra.

Az RRF-ben az energetika mellett kiemelt programterület a körforgásos gazdaságra való átállás. A keretösszeg forrásaiból hulladékgazdálkodási és szennyvízkezelési beruházásokat is megvalósítanak majd – mondta el Steiner Attila.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam