2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány mellett is halad a hazai klímavédelmi stratégia megvalósítása

Magyarország ebben az időszakban is zöld úton járt, hiszen sok előrelépés történt a körforgásos gazdaság fejlesztése, az energia- és a klímapolitika területén – hangsúlyozta a Figyelőnek Steiner Attila államtitkár.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv (KTA) kivitelezésével jól halad a kormány, s olyan intézkedéseket hoznak, amelyek a hazai gazdaság helyreállítását is szolgálják. A járvány ugyanis még inkább ráirányította a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a gazdaság ellenálló képességének erősítése – húzta alá Steiner Attila.

A Tisztítsuk meg az országot! program eredményeinek felidézése és az egyszer használatos műanyagok visszaszorítására elfogadott szabályozás jelentőségének kiemelése mellett az államtitkár hangsúlyozta: az elektromos járművek beszerzésének támogatása idén is folytatódik, ahogy a Zöld busz program is. Így az akcióterv a hazai buszgyártók és töltőinfrastruktúra-üzemeltetők számára is biztos pontot nyújt.

Az egymillió fa ültetését célzó programpont is az egy évvel ezelőtt meghatározott ütemben halad

– húzta alá az államtitkár. Az akcióterv végrehajtására a hazai költségvetési források mellett az uniós helyreállítási és ellenálló képességi eszközt (RRF), valamint a többéves pénzügyi keretet (MFF) is felhasználják majd. Az RRF-ből nyújtandó támogatások célja, hogy enyhítse a koronavírus-világjárvány társadalmi és gazdasági hatásait, az európai gazdaságokat és társadalmakat ellenállóbbá tegye, továbbá felkészítse a tagállamokat a zöld- és digitális átállásra.

Az RRF-ben az energetika mellett kiemelt programterület a körforgásos gazdaságra való átállás. A keretösszeg forrásaiból hulladékgazdálkodási és szennyvízkezelési beruházásokat is megvalósítanak majd – mondta el Steiner Attila.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam