2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szobák és a házak után most a fenntartható városok kihívásaira keres megoldásokat az IKEA

Az IKEA nem csak a tartós bútorok, az újrahasznosított alapanyagok és az energiatakarékos készházak segítségével igyekszik részt vállalni a fenntarthatósági fordulatban: Svédországban már a jövő környezetbarát városainak megtervezésében is szerepet vállal. 

A H22 néven futó projekt keretében a vállalat Helsingborg, egy Svédország déli részén fekvő tengerparti város életét könnyítené meg, hogy mindeközben az urbanizáció, a modern városi élet jelentette kihívásokat is alaposabban megismerhessék – számolt be róla a Napi.hu.

Az KEA a program során többek között arra keres választ, hogy

milyenek lesznek a jövőben a megfizethető otthonok, mit osztanának meg egymással az emberek és mihez ragaszkodnak, hogyan tudják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat, illetve hogyan vásárolnak, és milyen logisztikai megoldásokra lesz szükség a jövőben.

A H22 projekt esetében az IKEA áruházakban megszokott termékek helyett innovatív ötleteket dolgoznak ki. A „kert” célja a városi gazdálkodás népszerűsítése, a terményeket pedig a „piac” és a „konyha” használja majd fel. A város kikötője lesz az innovációk központja, ahol a kiskereskedelem és a gyártás jövőjét járják körül, a lakók pedig interaktív kiállításokkal találkozhatnak, míg a közeli erdőben a gyerekek a fenntartható lakhatással ismerkedhetnek meg.

Marcus Engman, az IKEA áruházakat üzemeltető Ingka Group kreatív igazgatója elmondta, hogy 2022-re valós megoldásokat szeretnének bemutatni a fenntartható városok számára, amelyek megfizethetők, és praktikusak az emberek, a környezet és a társadalom számára egyaránt.

Helsingborgot az Európai Bizottság Európa egyik leginnovatívabb városának választotta Fotó: shutterstock.com

Az amerikai Forbes cikke szerint a svéd város különböző ötleteket dolgoz majd ki, amelyeket a lakóktól, az IKEA-tól és a különböző partnerektől gyűjtenek be, május 30-tól július 3-ig pedig egy expót rendeznek, ahol bemutatják az eredményeket.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam