2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A közösségi média hátráltatja a klímavédelem melletti elköteleződést

Tudósok egy csoportja szerint a tények és a kitaláció összemosódása jelentősen hátráltatja a hosszú távú célok kitűzését és a szükséges döntések meghozatalát, amelyek nélkül elképzelhetetlen a klímaváltozás legrosszabb forgatókönyveinek elkerülése.

Rendkívül aggasztó, hogy a közösségi médiában megjelenő, a klímaváltozásról és a biológiai sokszínűség csökkenéséről keringő álhírek hogyan hátráltatják a környezetvédelemért folytatott küzdelmet – számolt be a Guardian alapján a hvg.hu arról a jelentésről, amelyet tudósok és elemzők egy csoportja jegyez.

A Royal Swedish Academy of Science-ben publikált tanulmány egyik szerzője arra figyelmeztetett, hogy a „közösségi médiában egy mérgező környezet alakult ki mostanra, ahol nagyon nehéz elkülöníteni a tényeket a kitalációtól. Az egyik legnagyobb kihívás, amivel csak az emberiség szembesül, hogy ezt el tudja különíteni”.

„Mindez aláássa a demokráciát, és korlátozza azt is, hogy olyan hosszú távú döntéseket hozzunk, amelyekre szükség lenne a bolygó megmentésére”

– húzta alá Owen Gaffney, a stockholmi reziliencia-központ egyik kutatója. 

Az írást a tudósok amolyan háttéranyagként tették közzé az első alkalommal 2021. április végén megrendezésre kerülő Nobel-díj-csúcstalálkozóra, amely a Mi bolygónk, mi jövőnk címet viseli. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás megfékezésének szükségességére, a biológiai sokszínűség fontosságára és az egyenlőtlenségekre.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam