2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dél-Koreát az elmúlt évtized legsúlyosabb porvihara sújtja

Az észak-kínai és mongóliai sivatagos területekről érkező, rendkívül sárgás porvihar borította be hétfőn az eget Dél-Korea fölött, a hatóságok emiatt az elmúlt évtizedben először kénytelenek voltak sárgapor-vészjelzést kiadni a fővárosra, Szöulra és az ország csaknem összes részére.

A PM10 értéke – a 10 mikrométer átmérőjűnél kisebb porszemcsék köbméterenkénti koncentrációja a levegőben – hétfő reggel meghaladta az 1174 mikrogrammot a délkeleti Tegu városában. Ez a legmagasabb szint azóta, hogy a városban 2010 novemberében a PM10 mértéke elérte az 1047 mikrogrammot.

A PM10 mértéke sokszorosan meghaladta a kormány által „nagyon rossz” minőségűnek minősített szintet Szöul régiójában és más térségekben a nap folyamán.

A fővárosban a PM10 óránkénti mértéke 302 mikrogramm körül állt helyi idő szerint délután 6-kor, a napi csúcs 545 mikrogramm volt. Dél-Koreában a 151 mikrogramm vagy annál nagyobb érték már „nagyon rossznak” számít.

A levegő portartalma miatt alig látszanak a repülőgépek az Incshon nemzetközi repülőtéren
Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap

A dél-koreai meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki a fővárosra, arra kérve a légzési, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő állampolgárokat, a gyerekeket és egyéb veszélyeztetett személyeket: tartózkodjanak a szabadtéri tevékenységektől.

A jelentős gazdasági és egészségügyi kockázatokat hordozó porviharokat az ázsiai országok az elsivatagosodás kezelését szolgáló faültetési programokkal igyekeznek megelőzni, ugyanakkor az erőteljes szelek nyomában kialakuló porfelhők gyakran a friss vegetációt is próbára teszik.

Neked ajánljuk
Dél-Korea az erőfeszítései fokozásával készül a Glasgow-i Klímacsúcsra Extrém hideget hozott a klímaváltozás az Antarktiszon A kelet-afrikai gleccserek húsz év alatt eltűnhetnek A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam