2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmértékben nőtt tavaly az éves átlaghőmérséklet Oroszországban

A tavalyi éves átlaghőmérséklet 3,22 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961–1990 közötti időszak átlaghőmérséklete, és 1 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi, 2007-ben mért rekord – közölte csütörtökön az orosz hidrometeorológiai és környezetfigyelő szolgálat, a Roszgidromet.

„A tavalyi év szélsőségesen meleg volt mind hazánkban, mind az egész bolygón – olvasható a szolgálat jelentésében, amely megállapítja, hogy Oroszországban a globális átlagnál jóval nagyobb a felmelegedés.”

Az intézet szerint Oroszország északi-sarkvidéki hajózási útvonala, az északi-tengeri útvonal teljesen jégmentes volt a nyár végére. A jég ötször-hétszer vékonyabb, mint az 1980-as években volt.

Az északi sarkkör fölötti Verhojanszkban 2020 júniusában 38 Celsius-fokos meleget mértek, ami a legmagasabb volt az időjárási feljegyzések 19. század végi kezdete óta. A tengeri jégkiterjedés területe rekordalacsony, 26 ezer négyzetkilométer volt.

Szeptemberi naplemente Moszkvában
Fotó: shutterstock.com

A Roszgidromet egy hét eleji előrejelzésében arról írt, hogy az idei tavaszon átlagon felüliek lesznek a hőmérsékletek, és a száraz időjárás Szibériában idén több erdőtüzet fog okozni. Az elmúlt években rendszeresek voltak az erdőtüzek Szibériában, amelyeket a szakemberek részben a klímaváltozás számlájára írnak.

2020-ban hónapokig tomboltak a tüzek Szibériában  Forrás: South China Morning Post/youtube.com
Neked ajánljuk
A klímakutatás eszközei számos egyéb jelenség megmagyarázásához járulhatnak hozzá Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam