2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszerte sokan csatlakoztak a Föld órájához

2021-ben is nagyon sok város és magánember csatlakozott a Természetvédelmi Világalap (WWF) klímavédelmi akciójához.

Március 27-én helyi idő szerint 20 óra 30 perckor – immár 14. alkalommal – szerte a világon egy órára lekapcsolták a városok, emblematikus épületek díszkivilágítását, hogy felhívják a figyelmet a környezet- és a klímavédelem fontosságára.

Elsőként Új-Zélandon és Ausztráliában kapcsolták le a lámpákat. Az új-zélandi Aucklandban a Sky Tower, az ausztráliai Sydney-ben a híres operaház, Németországban a berlini Brandenburgi kapu, Párizsban az Eiffel-torony, a Vatikánban pedig a Szent Péter-bazilika is sötétbe borult egy órára, de részt vett az akcióban Szingapúr, Tokió és Moszkva is.

Egy órára Budapesten is lekapcsolták díszkivilágítást.

Az Országház a szokásos díszkivilágítás nélkül
Fotó: MTI/Mónus Márton

Tavaly már 190 ország vett részt az akcióban, és évről évre rengeteg magánember is lekapcsolja a lámpákat otthonában erre az órára. „A Föld órájában a világon több millió ember hívja fel a figyelmet arra, hogy többet kell tennünk a klímaváltozás ellen és az élő bolygónkért” – jelentette ki Marco Vollmar, a WWF németországi részlegének a vezetője. 

Győr is csatlakozott: a kivilágítatlan Kossuth híd
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A szervezet az idén arra is fel akarta hívni a figyelmet, hogy a természetrombolás mértéke összefügg az olyan világjárványok kialakulásának valószínűségével, mint amilyen a koronavírus-járvány is.  A WWF főigazgatója, Marco Lambertini hangsúlyozta: „legyen szó a beporzást végző méhek vagy a halak pusztulásáról, az erdőterület fogyatkozásáról, vagyis a biodiverzitás csökkenéséről, egyre csak gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a természet rohamosan pusztul”.

A Föld órája Párizsban Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: hirtv.hu
Vissza
Hírfolyam