2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szaúd-Arábia is beszáll az éghajlatváltozás elleni küzdelembe

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a levegő minőségének javítása és a talajromlás megállítása érdekében az elkövetkező évtizedekben 10 milliárd fa elültetését tűzte ki célul Szaúd-Arábia.

Rijád más arab államokkal is együttműködik egy közel-keleti zöldkezdeményezésben, amely során további 40 milliárd fa telepítése a cél – írta meg a Magyar Mezőgazdaság.

Mohammed bin Salman koronaherceg szerint ez lesz a világ legnagyobb erdősítési programja. Egyelőre nem közöltek részleteket arról, hogy az ambiciózus telepítési projekt miként valósul meg egy olyan országban, ahol korlátozottan állnak rendelkezésre a vízforrások.

A világ legnagyobb sótalanított vizet előállító állama korábban azt nyilatkozta, hogy a felhővetés módszerét (vegyi anyagok juttatása a légkörbe, amellyel csapadék nyerhető) és újrahasznosított szennyvizet felhasználva telepítene olyan helyi fajtákat, amelyek kevesebb öntözést igényelnek. 

Egy apró oázis Szaúd-Arábiában Fotó: shutterstock.com

A szaúdi zöldkezdeményezés része a herceg Vision 2030 tervének, amelynek célja az olajbevételekre való támaszkodás csökkentése és az ország életminőségének javítása. „A királyságnak, a régiónak és a világnak sokkal tovább és gyorsabban kell haladnia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben” – nyilatkozta a terv kapcsán a herceg. Ezzel összhangban nemrégiben bejelentette, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében 2030-ra az ország energiaszükségletét 50%-ban megújuló energiaforrásokból állítja majd elő.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam