2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pandémiás év bebizonyította, hogy nagy, rendszerszintű változásokra van szükség a klímacélok eléréséhez

Bár az emberiség történetében sosem látott mértékben, globálisan majdnem 7%-kal csökkent 2020-ban a szén-dioxid kibocsátása az előző évhez képest, az üvegházgáz koncentrációja továbbra is rekordokat döntöget. Végeredményben a korlátozásokkal csak egy kicsit romlott kevésbé a helyzet, mint enélkül romlott volna – mutatott rá Pieczka Ildikó meteorológus.

A klímaválság szempontjából az az alapvető kérdés, hogy hogyan alakul a szén-dioxid koncentrációja a légkörben. Hiszen a felmelegedés a légköri üvegházhatás miatt következik be, amire az emberiség szén-dioxid-kibocsátása a koncentráció növekedésének mértékén keresztül hat – derül ki az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének adjunktusának Másfél fokon megjelent írásából.

2020-ban a szén-dioxid légköri koncentrációja nemhogy nem csökkent, de tovább növekedett.

A számítások szerint mindössze pár tized ppm-mel lett kisebb a 2020-as éves átlagos növekedés értéke, mint lezárások nélkül lett volna, ráadásul ez a kibocsátáscsökkenés is átmeneti volt.

Ahogy Pieczka Ildikó érzékletes hasonlatában rámutat: hiába csökkentjük a kádba folyó víz sugarát, amíg gyorsabban folyik bele, mint ahogy le tudna folyni, a víz szintje nőni fog.

Nem az eddigi teljesítményünkhöz kellene mérni magunkat

„Nem az a kérdés, mennyi fosszilis, szénalapú energiahordozó van a Földön, vagy mennyit használunk ebből el egy évben, hanem az, hogy a használat (jellemzően égés) során felszabaduló szén-dioxid mennyiségéhez képest mennyit képes ebből a természet megkötni” – mutatott rá a szakember.

Ahhoz, hogy a szén-dioxid légköri felhalmozódását megállítsuk, rövid távon legalább 50%-os –a természetes szén-dioxid-elnyelők körülbelül ekkora részt képesek ellensúlyozni –, hosszú távon viszont még ennél is nagyobb kibocsátáscsökkentésre van szükség.

„A rekord mértékű kibocsátáscsökkenésnek lehet és kell is örülni, azonban ahogy azt elértük, túl sok negatív tényezővel járt, és ezért nem fenntartható” – hangsúlyozza Pieczka Ildikó. A világ leállása és a bezárkózás nem lehet megoldás, mert az intézkedések után a kibocsátás rendre visszatér a korábbi szintre, sőt növekszik is.
„Az éghajlatváltozás mérséklése globális, rendszerszintű változtatásokkal képzelhető el, amihez meg kell nyerni a társadalmak támogatását.”

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: masfelfok.hu
Vissza
Hírfolyam