2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyelőre nem kapott engedélyt a légkör mesterséges hűtését vizsgáló kísérlet

A harvardi tudósok SCoPEx nevű geomérnökségi projektjét legalább 2022-ig elhalasztották, hogy a svéd lakosok véleményét is kikérjék a programról, és lehetséges, hogy másik helyszínt választanak a kísérlet lefolytatására.

A szoláris geomérnökség erősen ellentmondásos, vitatott témakör még az ezzel foglalkozó kutatók körében is, mivel hosszú távú következményeik számítógépes szimulációkkal nehezen felmérhetők, a valós világban zajló tesztek pedig etikai akadályokba ütköznek – számolt be a Rakéta.

A szoláris geomérnökség alkalmazása a technológia támogatói szerint a negatív klímaforgatókönyvek esetében segíthetné elő a Föld hűtését. Ehhez a napsugarakat visszatükröző, reflektív anyagokat kellene az atmoszférába juttatni, ami azonban jelenleg ismeretlen következményeket vonhat maga után. 

A SCoPEx  (Stratospheric COntrolled Perturbation Experiment) nevű projektet harvardi tudósok éppen azzal a céllal hozták létre, hogy a geomérnökség lehetséges technológiáit teszteljék.

A SCoPEx későbbi szakaszában két kiló kalcium-karbonátot, vagyis krétaport engednének a légkörbe, amely visszatükrözi a napfény egy részét, hasonlóan ahhoz, amikor egy kitörő vulkán hamuja átmenetileg elhomályosítja a Földet, de természetesen kisebb léptékben.

Forrás: WebsEdge Science/youtube.com

A projekt független tanácsadói testülete eredetileg február 15-ére ígérte az engedélyezéssel kapcsolatos döntés meghozatalát, amely alapján zöld utat kaphatott volna a Svédország északi, lappföldi régiójába tervezett teszt júniusi elindítása, de tegnap bejelentették, hogy további vizsgálatokra van szükség.  Elsősorban a svéd lakosság véleményét szeretnék felmérni a projektről.

Amíg a morális kérdéseket tisztázó társadalmi egyeztetések nem zárulnak le, a testület a technikai tesztelés megkezdését sem javasolja. A testület szerint a későbbiekben szükség lehet rá, hogy az ilyen kutatások irányítására multinacionális, kormányok által vezetett rendszer épüljön ki – hiszen ezek a kísérletek (vagy éppen a hiányuk) a jövőben a bolygó valamennyi lakójának életére hatással lehetnek.

Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam