2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen

A Belgrádban „ökológiai lázadás” jelszóval megtartott környezetvédelmi tüntetésen részt vevők a levegőszennyezés, egy bányaberuházás és a szerb folyókra tervezett erőművek ellen emelték fel a szavukat.

A megmozduláson felszólaló szónokok mindenekelőtt a szerb nagyvárosok légszennyezettségét bírálták és építési moratóriumot követeltek az ország folyói mellé tervezett erőművek számára.

„Nemet mondunk Szerbiában a természet megmérgezésére” – hangoztatta Aleksandar Jovanovic, a Védjük meg a Balkán-hegység folyóit (ORSP) nevű környezetvédelmi szervezet vezetője.

A tüntetés új bányászati projektek ellen is irányult, így a többi között az ausztrál Rio Tinto vállalat terve ellen, hogy lítiumot bányásszon a nyugat-szerbiai Loznica térségében, ami környezetvédők szerint a természetes környezet pusztulásával járhat.

Fotó: Radio Free Europe/Radio Liberty/youtube.com

A demonstrálók szerint komoly ökológiai aggályokat vet fel az az elképzelés is, hogy kisebb erőműveket létesítsenek az eddig érintetlen folyók mellett. 

A környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap Szerbiában és más balkáni államokban, miután a légszennyezés mértéke tavaly közfelháborodást váltott ki több térségbéli nagyvárosban.

Környezetvédők tüntetnek a belgrádi parlament előtt: Ültess egy fát! A víz az élet!
Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
Neked ajánljuk
Átadták az első „környezetvédelmi Nobel-díjakat” Ha nem teszünk a környezetkárosítás ellen, az emberi jogok is sérülni fognak Mostantól szűrőrendszer tisztítja meg a Dunába folyó csapadékvizet Újabb lépés az északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrző programjában A fenntartható telekommunikáció legjobbjai között a Magyar Telekom
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam