2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre szeszélyesebb áprilisok várnak ránk

„Bár elő szokott fordulni áprilisi hidegleszakadás, és szélsőségek a múltban is voltak, gyakoriságuk azonban egyre nő” – mondta el a 24.hu kérdésére Molnár László meteorológus.

Az elmúlt hetekben hazánkban meglehetősen rapszodikus időjárást tapasztalhattunk – a Kiderül.hu munkatársa szerint az egész hónap extrémnek tekinthető. Molnár László szerint fontos, hogy megértsük: a klímaváltozás nem pusztán felmelegedést jelent, hanem az extrém események erejének és számának emelkedésével is jár – ismertette a 24.hu.

Európa nagy részén az időjárást két áramlás, a kiszámíthatóbb, kevésbé változékony zonális, illetve a vad, észak–déli irányú meridionális szabályozza.

Utóbbi az, amely a szélsőségekért felelős, és amely az elmúlt időszakban az arány eltolódásával egyre dominánsabbá vált.

A szakember magyarázata szerint a jelenség hátterében a Mexikói-öböltől Grönland irányába húzódó Golf-áramlat felső részének, az Észak-atlanti-áramlatnak az átalakulása áll. A grönlandi jég olvadásával rengeteg édesvíz kerül a környező tengerbe, aminek hatására a térség vize nem tapasztal melegedést.

Emiatt a meleg víz képtelen tovább áramlani északi irányba, a cirkulációs folyamat lelassul, és a légkörnek kell átvennie a keringetés szerepét. Mivel a levegő és a víz fajhőkülönbsége között többezerszeres az eltérés, a folyamat az éghajlat drámai változásával, az északi–déli komponens erősödésével jár. 

Hóesés Debrecenben 2021. április 6-án
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az átlagember is tapasztalhatja, hogy egyre többet kapunk a meridionális áramlásból – húzta alá a portálnak nyilatkozva Molnár László. A meteorológus szerint a nyári hónapok kivételével az extrém hideg a mindennapjaink részévé válik majd. 

Neked ajánljuk
Alig vezették be, máris alkalmazni kellett a hőhullámokra kidolgozott brit figyelmeztető rendszert Rekordmeleg volt a június Új-Zélandon Több millió ember veszti életét az extrém időjárástól minden évben A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam