2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megsokasodtak a villámcsapások az északi sarkkörön

Amerikai kutatók a hideg északi vidékeken egyre gyakrabban pusztító erdőtüzek okait vizsgálva aggasztó összefüggésekre bukkantak.

Az északi sarkkörön igen ritka jelenségnek számít a villámcsapás, azonban a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbá válik. Sőt, a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az évszázad végére megduplázódhat a sarkvidéki villámcsapások száma – írja a Greendex.

Az eredmények meglepték a kutatókat, hiszen például a mérsékelt éghajlati övezetekben a felmelegedés ellenére is csak jóval kisebb volumenben nő a villámlás mennyisége.

Eredményeik alapján egyértelmű összefüggést lehet kimutatni a villámlások száma, a felmelegedés és az erdőtüzek szaporodása között.

A kutatók szerint egy öngerjesztő folyamattal van dolgunk, hiszen a tajga égésével egyre nagyobb mennyiségben szabadulnak fel az üvegházhatású gázok, melyek gyorsítják a melegedést, ami pedig még több villámhoz vezet, és a kör újraindul.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam