2021. május 10., Ármin, Pálma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megsokasodtak a villámcsapások az északi sarkkörön

Amerikai kutatók a hideg északi vidékeken egyre gyakrabban pusztító erdőtüzek okait vizsgálva aggasztó összefüggésekre bukkantak.

Az északi sarkkörön igen ritka jelenségnek számít a villámcsapás, azonban a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbá válik. Sőt, a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az évszázad végére megduplázódhat a sarkvidéki villámcsapások száma – írja a Greendex.

Az eredmények meglepték a kutatókat, hiszen például a mérsékelt éghajlati övezetekben a felmelegedés ellenére is csak jóval kisebb volumenben nő a villámlás mennyisége.

Eredményeik alapján egyértelmű összefüggést lehet kimutatni a villámlások száma, a felmelegedés és az erdőtüzek szaporodása között.

A kutatók szerint egy öngerjesztő folyamattal van dolgunk, hiszen a tajga égésével egyre nagyobb mennyiségben szabadulnak fel az üvegházhatású gázok, melyek gyorsítják a melegedést, ami pedig még több villámhoz vezet, és a kör újraindul.

Neked ajánljuk
Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Erősebb klímavédelmi kötelezettségvállalásban egyezett meg Peking és Washington Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam