2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korlátozások mellett kipipálhatta 2020-as klímacéljait Németország

Tavaly 70 millió tonnával kevesebb üvegházhatású gáz szabadult fel Németországban, mint 2019-ben. Ez 1990 óta a legnagyobb éves csökkenés.

Németország a várakozásokkal ellentétben mégis teljesíteni tudja a 2020-as klímacéljait, ami elsősorban a koronavírus-járvány következménye. A Berliner Zeitungban megjelent információk szerint a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) nemrég nyilvánosságra hozott adatai alapján tavaly 70 millió tonnával kevesebb üvegházhatású gáz szabadult fel, mint 2019-ben – írta meg a Very Important Planet.

Ez 8,7 százalékos csökkenést jelent – 1990 óta egyébként ez a legnagyobb éves visszaesés.

Az elmúlt 20 évben összességében 40,8 százalékkal mérséklődött a kibocsátás, így valamivel meghaladták a kitűzött 40 százalékos célt is.

A hivatal szerint a csökkenés legalább harmada a járványnak tudható be. Noha a már bevezetett klímapolitikai intézkedések, mint a megújuló energiahasználat bővítése vagy a szén-dioxid-kibocsátás beárazása, már éreztetik hatásukat, a koronalezárások nélkül Németország nem tudta volna teljesíteni a 2020-as célokat – erről Dirk Messner, a hivatal elnöke beszélt. Ez szerinte azt is jelenti, hogy a kibocsátás várhatóan növekedni fog, ha a gazdaság újra beindul.

Tavaly csaknem minden ágazat esetében sikerült a német éghajlatvédelmi törvényben meghatározott éves megengedett kibocsátásmennyiség alatt maradni. Kivételt az építőipar jelentett, ott körülbelül 2 millió tonnányi hiányzott a kitűzött célhoz. Emellett a háztartások kibocsátása is kismértékű emelkedést mutatott.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Októberben különösen ideje van a javítgatásnak
Tovább a forrásra: thevip.hu
Vissza
Hírfolyam