2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokkal több szén-dioxidot nyelhetnek el az óceánok, mint eddig gondolták

Az atmoszférában lévő szén-dioxid szintje sokkal magasabb lenne a világóceán nélkül, amely kulcsszerepet játszik a globális szénciklusban.

A Proceedings of the National Academy of Science magazinban megjelent tanulmány szerint az óceánok sokkal több, kétszer annyi szén-dioxidot nyelnek el annál, mint amit korábban gondoltak. Az új felfedezést a jövőbeli klímafelmérésekhez, illetve prognózisokhoz is jól lehet majd használni – írta meg az Origo.

Az óceán felveszi és elraktározza a szén-dioxidot, kivonva a gázt az atmoszférából, amit „élő anyaggá" változtat, és eloszlatja a tenger mélyebb rétegeiben.

A fitoplanktonok – az óceán jól átvilágított felszínközeli zónájában élő fotoszintetizáló növényi egysejtűek – abszorbeálják az atmoszferikus szén-dioxidot.

A fitoplanktonok a napfényt használják fel ahhoz, hogy táplálékot állítsanak elő, és ennek során szén-dioxidot nyelnek el, illetve oxigént bocsátanak ki. Amikor a fitoplanktonok elpusztulnak, vagy más tengeri élőlények, mint például a zooplanktonok elfogyasztják őket, illetve amikor ezek is elpusztulnak, biológiai törmelékké – úgynevezett „tengeri hóvá” válnak. Ez a szénben gazdag szerves anyag pedig szitálva mélyebbre hullik az óceánban.

A csodálatos „tengeri hó”: a vízfelszín felől folyamatosan szitáló szerves anyag biztosítja a mélytengeri életet Forrás: OceanX/youtube.com

A fitoplanktonok szén-dioxid-elnyelő képessége attól függ, mennyi napfény képes behatolni az óceán mélyebb rétegeibe. A kutatók klorofillfluoreszcencia-érzékelő technikával megmérték az óceán viszonylag jobban átvilágított felszínhez közeli régióját.

A kutatók azt találták, hogy az eufotikus zóna – ahol a legtöbb tengeri faj él – mélysége világszerte szignifikánsan változik.

Felfedezésüket a korábbi BCP-tanulmányok adataival kombinálva a szerzők képesek voltak megbecsülni az alászálló szénrészecskék mennyiségét, és azt találták, hogy körülbelül kétszer annyi szén nyelődik el az óceánban, mint amit a korábbi becslések mutattak.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam