2021. május 10., Ármin, Pálma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre tudatosabban és felelősebben gondolkozunk a környezetről

Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt, és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák – derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből.

Egy lakos átlagosan 12 környezetkárosító tényezőt tud felsorolni, a legsúlyosabb gondnak az erdőirtást, a klímaváltozást és a légszennyezettséget tartják a januárban készült országos, reprezentatív kutatás szerint. Bár a különböző demográfiai csoportok eltérően vélekednek ezek jelentőségéről, abban 80 százalékuk egyetért, hogy a környezetvédelem az egész társadalom közös felelőssége.

A válaszadók 92 százaléka bevallottan érdeklődik a környezetvédelem iránt, 82 százalékuk úgy látja, hogy az ő életére is közvetlen hatással vannak a környezeti problémák.

A megkérdezettek 63 százaléka szerint a környezetvédelemtől függ a következő generációk sorsa, de közel egyharmaduk nincs meggyőződve arról, hogy ez lenne jelenleg az emberek egyik legfontosabb feladata. Az eredmények szerint a válaszadók 87 százaléka szorong a klímaváltozástól, közülük is 31 százalék nagyon aggódik a lehetséges következmények miatt. 

A top három dolog, amit a lakosok megtesznek a zöldebb jövőért: a szelektív hulladékgyűjtés, az energia-, víz- és élelmiszer-pazarlás elkerülése, valamint a vásárlás visszafogása. A megújuló energia használata minden tizedik háztartásban merül fel, míg elektromos vagy hibrid autót a válaszadók 4 százaléka vezet.

Neked ajánljuk
Az éghajlatváltozáshoz való viszonyt kutatja a Pannon Egyetem A légköri folyók újra bebizonyították: az egészséges levegőhöz globális erőfeszítésre van szükség Szívesen spórolnának napenergia segítségével a magyarok Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam