2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre többen élnek tudatosan működő városokban

A Föld lakosságának a zöme már városokban él, és ennek a tömegnek az egynegyede, nagyjából egymilliárd ember ma már olyan településen lakik, amely elkötelezett a megújuló energiaforrások hasznosítása mellett.

A zöldberuházásokat ösztönző REN21 jelentése szerint a 2020-as év végéig több mint 1300 város adott hangot tervdokumentumaiban a megújuló energiaforrások minél intenzívebb használatának.

A jelentés szerint ezeknek a településeknek a meghatározó része Észak-Amerikából és Európából került ki, de természetesen világszerte vannak még pozitív példák.

További kedvező hír, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használatát teljesen vagy részlegesen elhagyni kívánó városok száma nagyjából az ötszörösére nőtt, és ezzel már elérte a 43-at.

A Föld lakosságának csak 55%-a él városokban, viszont a globális energiafelhasználás és szén-dioxid-kibocsátás 75%-áért ez a csoport a felelős. Mindezért kijelenthető, hogy a városoknak meghatározó szerepük van az energiarendszer átalakításában. A települések motivációját a fenntarthatóbb irányba való elmozdulásra tovább ösztönözte, hogy a koronavírus-járvány hatására sokak tapasztalták meg, hogy a szennyező tevékenységek visszaszorításával mennyivel tisztább környezetben élhetünk, másrészt a pandémia nyomán a városlakók egészsége, egészségügyi állapota került a fókuszba.

Neked ajánljuk
Az európai városok több mint felében még mindig probléma a levegőszennyezettség Az ENSZ szerint csak a természet helyreállításával képzelhető el a klímaválság megoldása 6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam