2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötven év alatt ötven nappal nyúltak meg a magyar nyarak

Az elmúlt öt évtized hőmérsékleti adatainak elemzése alapján az ősz jelentősen, a tavasz mérsékelten rövidült Magyarországon, a nyár viszont ötven nappal hosszabb lett, mint a hetvenes években volt – derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

A változás egybevág az északi félteke egészén tapasztalható évszakeltolódásokkal. A folyamat következtében az ökológiai rendszer szerkezete sérül, ami például a gyakoribb fagykárokon, a vándormadarak számának csökkenésén vagy éppen új, invazív fajok – köztük például új kórokozókat is terjesztő szúnyogfajok – megjelenésén keresztül is tapasztalható – derül ki Kis Anna meteorológus, az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa cikkéből.

Magyarországon az 1971 és 1980 közötti években átlagosan június 21-én kezdődött a nyár, és augusztus 20-án vége is volt.

Ezzel szemben 2011–2019 átlagát tekintve már május 29-től egészen szeptember 17-ig tartott a nyár, azaz körülbelül 50 nappal lett hosszabb.

A tél esetében egy kisebb mértékű rövidülés tapasztalható: november vége helyett december elejére tolódott az évszak kezdete, és az utolsó vizsgált időszakban hét nappal korábban fejeződött be, mint 1971–1980-ban, de a köztes évtizedekben az is előfordult, hogy tovább tartott. Szükségszerűen a tavasz is rövidebb lett, de inkább az évszak végének korábbra tolódása miatt.

A legnagyobb mértékben az ősz rövidült le: az 1990 előtti évtizedekben az átlagos hossza 100 nap körül alakult, ám az utána következő három évtizedben már kevesebb mint 85 nap volt.

A szakemberek szerint az adatokból jól látszik, hogy a változás trendszerű: a nyár kezdeti időpontja évtizedről évtizedre előrébb kerül, míg a vége egyre nagyobb mértékben lóg bele a szeptemberbe. Ez a változás elsősorban a globális felmelegedésnek köszönhető, és ha nem csökkentjük az emberi tevékenységből fakadó üvegházhatásúgáz-kibocsátásokat, akkor az évszakokra gyakorolt hatás tovább erősödhet – figyelmeztetnek.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Gyors és azonnali fellépést követel a Maldív-szigetek Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam