2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem sikeréhez a törvényhozók és a gazdasági élet szereplői mellett mindenkire szükség van

A Kárpát-medence jövőjét jelentősen befolyásolja az éghajlatváltozás, de összefogással meg lehet előzni a káros következményeket – mondta az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia megnyitóján az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László az online rendezvényen hangsúlyozta, hogy az éghajlati ügyek szabályozása összetett rendszer, beletartoznak a nemzetközi egyezmények, az európai célkitűzések és mindazok a vállalások, amelyek mellett Magyarország elkötelezte magát.

Ezekhez igazodva kell átgondolni az ipar viszonyát a fenntarthatósághoz, megtalálni az energiahatékony építési megoldásokat, közlekedési rendszereket – fogalmazott.

A miniszter szerint a klímasemlegesség hatalmas ráfordításokat követel meg, de nem lehetetlen a 2050-es határidő betartása. 

A járvány – mint mondta – átmenetileg világszerte háttérbe szorította a fenntarthatósági kérdéseket, de a körforgásos gazdaság megteremtése terén Magyarország tavaly különösen eredményes évet zárt. Létrejött a klíma- és természetvédelmi akcióterv, a kormány elfogadta az energia- és klímastratégiát, törvényi szintre emelkedett a klímavédelmi stratégia. Hamarosan elkészül a tiszta fejlődési stratégia és a hidrogénstratégia is – közölte.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Fotó: MTI/Varga György

Palkovics László kiemelte, hogy a fenntarthatósághoz iparpolitikai kérdések is tartoznak, a kormány ezért felmérte a legfontosabb ágazatok fejlesztési igényeit is. Az energetikai háttéripar, a biotechnológia, a hidrogéntechnológia, az energiatárolás, az innovatív alapanyagok fejlesztése mind olyan terület, amely Magyarország számára jelentős fejlesztési lehetőségeket tartogat – tette hozzá.

A miniszter üdvözölte, hogy a fenntarthatóság jelentőségét a visszajelzések alapján az emberek többsége felismerte. A klímavédelmi vállalások csak akkor teljesülhetnek, ha a törvényhozók és a gazdasági élet szereplői mellett mindenki hozzáteszi a magáét a közös erőfeszítésekhez – hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Októberben különösen ideje van a javítgatásnak Már nem csak a hurrikánok, a hőhullámok is nevet kapnak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam