2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az amerikai kibocsátás visszaszorítását sürgetik uniós képviselők és üzleti vezetők

Több tucat európai parlamenti képviselő, üzleti és szakszervezeti vezető sürgette kedden az Egyesült Államokat, hogy az évtized végére a 2005-ös szinthez képest felére csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.

Az európai politikusok és üzleti képviselők egy nyílt levélben sürgették egy olyan „transzatlanti szövetség létrejöttét, amely fellép az éghajlatváltozás ellen, és igazságos és fenntartható átmenetet” valósít meg az alacsony emissziójú gazdaságba. A felhívás Joe Biden amerikai elnök jövő heti, nemzetközi vezetőkkel tartott klíma-csúcstalálkozója előtt hangzott el  – írta meg a Szabad Európa.

Az európaiak által javasolt cél az, hogy a Biden-kormányzat közel kétszer olyan mértékben csökkentse az üvegházgázok kibocsátását, mint amit az Obama-kormányzat vállalt, amikor 2015-ben aláírta a párizsi klímaegyezményt.

Az Európai Unió országai tavaly megállapodtak abban, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55%-kal fogják vissza a klímaváltozást felgyorsító gázok légkörbe juttatását.

Washington és Brüsszel is az évszázad közepére megcélozta, hogy „karbonsemlegessé” tegye gazdaságát. Kutatók szerint azért van szükség erre a célra, hogy 2100-ig 2 Celsius-fok alatt tudják tartani a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését. A párizsi egyezmény ugyanakkor ennél is ambiciózusabb célt tűzött ki, hogy az évszázad végére 1,5 Celsius-fok alá szorítsák az ipari forradalmat megelőző időkhöz képest a hőmérséklet emelkedését. Ehhez világszerte még drasztikusabb emissziócsökkentésre van szükség.

Neked ajánljuk
Ezek az országok felelősek a legnagyobb mértékben a klímaváltozásért Újabb országok csatlakoztak a metánkibocsátás csökkentését célzó kezdeményezéshez Jelentős politikai változások és technológiai áttörések nélkül nem szabadulunk meg a fosszilis energiától A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: szabadeuropa.hu
Vissza
Hírfolyam