2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európának is részt kell vennie az Északi-sark sorsának meghatározásában

Az Európai Unió sarkvidéki politikája a klímavédelemre, a fenntartható fejlődésre és az együttműködésre épülne, de a védelem kérdése sem megkerülhető.

„Mindannyian tudjuk, mi a tét, de egy dolog rendkívül fontos, különösen a geopolitikai rivalizálás idején. Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az Északi-sark egy olyan hely legyen, ahol a világ legerősebb hatalmai együttműködnek az emberek, a környezet és az egész világ érdekében” – húzta alá az Euronewsnak David McAllister, a Külügyi Bizottság elnöke.

A politikai szempontból kisebb jelentőségűnek minősített témák, mint a környezetvédelmi és gazdaságfejlesztési kérdések, remek lehetőséget teremtenek az unió számára, hogy konstruktív szerepet játsszon.

Ehhez a biztos szerint azonosítania kell azokat a területeket, ahol ezt valóban megteheti, David McAllister szerint ilyen például a klímaváltozás.

Az Európai Unió három közvetlenül érintett országra, Svédországra, Finnországra és Dániára is támaszkodhat, ahhoz azonban, hogy versenyben lehessen az Egyesült Államokkal és Oroszországgal, hatékonyabban kell fellépnie.

Neked ajánljuk
A klímakutatás eszközei számos egyéb jelenség megmagyarázásához járulhatnak hozzá Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam