2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem a Szuezi-csatornán kialakult dugó okozta a kiugró kén-dioxid-szennyezést

Egy korábban publikált elemzéssel ellentétben nem a Szuezi-csatornán kialakult hatnapos dugó, hanem az Etna vulkán kitörése okozott kiugró kén-dioxid-szennyezést a Földközi-tenger térségében.

Az Európai Unió Sentinel-5P műholdja észlelte a vulkánból több ezer kilométerre is eljutó gázfelhőket. Az Európai Űrhivatal (ESA) által felbocsátott szatelliten elhelyezett Tropomi spektrométer egy sor környezetszennyező anyag jelenlétét méri a légkörben, köztük a kén-dioxidét.

Az egyik ilyen gázfelhő bukkant fel a Szuezi-csatorna felett éppen a múlt hónapban történt torlódás idején.

A megszokottnál ötször nagyobbra nőtt a levegő kén-dioxid-tartalma a csatorna földközi-tengeri oldalán. Az Airbus cég elemzése tévesen a hajózási problémához, a szorosban veszteglő járművek által kibocsátott gázokhoz kötötte a kén-dioxid koncentrációjának helyi megemelkedését.

Az Etna tűzhányó kitörése a szicíliai Fornazzo közelében 
Fotó: MTI/AP/Salvatore Allegra

A levegőben lévő kén-oxidok hozzájárulnak a légzőszervi, szív- és érrendszeri és tüdőbetegségek kialakulásához. A hajók motorját működtető üzemanyag elégetésekor is kén-dioxid szabadul fel. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) ezért jelenleg arra törekszik, hogy korlátozza az SO2-gázkibocsátást a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásai miatt.

Neked ajánljuk
Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen A karibi vulkánkitörés a klímára nincs nagy hatással A szénszivárgás erősödésétől tart a Századvég Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam