2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A washingtoni klímacsúcstól remélnek előrelépést a klímavédők

A világ vánszorogva halad az öt éve elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezményben meghatározott célok felé, és a Joe Biden új amerikai elnök által szervezett csütörtöki klímacsúcs megadhatja a folyamatnak a régen remélt lökést – mondta újságíróknak Rich Lesser, a Boston Consulting Group vezérigazgatója.

A párizsi egyezmény elfogadása óta nem haladt előre elég gyorsan a globális hőmérséklet-emelkedés ellen megfogalmazott célok felé a világ, de a folyamatot jelentősen felgyorsíthatja a világ 40 vezetőjének csütörtöki online csúcstalálkozója, amelyet a januárban hivatalba lépett új amerikai elnök, Joe Biden szervezett meg – idézi a három nagy stratégiai tanácsadó világcég egyikének vezetőjét a Világgazdaság.

Lesser megítélése szerint, aki egyúttal a Világgazdasági Fórum klímaküzdelem iránt elkötelezett vezérigazgatói szövetségének főtanácsadója, a csütörtöki csúcs erős szimbolikát hordoz abban az értelemben, hogy a világ legnagyobb gazdaságai mind képviseltetik magukat. Ami jelképes, hogy ezúttal az USA is részt vesz – ez pedig olyan jelképesség, ami számít – húzta alá.

„Tudom, hogy nagyon keményen dolgoztak ezen, még a hétvégén is, hogy elérjék: a résztvevők igazi elkötelezettséget mutassanak, és arra is számítok, hogy a csúcson ki fogják mondani a résztvevők, hogy még nem tettünk eleget”

– fogalmazott. Reményei szerint már ezen a találkozón is konkrét ígéretek hangozhatnak el, amelyekre a pecsétet a novemberi glasgow-i klímakonferencia teheti fel.

A hetekben voltak, akik a pandémia miatt a glasgow-i konferencia elhalasztását kérték – mint az egyik legünnepeltebb klímaaktivista, a svéd Greta Thunberg –, Lesser azonban úgy véli: a terveknek megfelelően tovább kell haladni, mert a globális folyamatban elengedhetetlen szükség van a lendületre.

„A világpolitikai konstelláció az elmúlt egy évben kedvezőre fordult a klímaváltozás elleni fellépés ügye számára, de a világ vezetőinek újabb lépéseket kell elhatározniuk, mert a gázkibocsátás csökkentésének a folyamata nagyon lassan halad” – hangsúlyozta Rich Lesser. 

Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Nem elég megtermelni a tiszta áramot, el is kell juttatni a fogyasztókhoz Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam